11.11.2015. 15:09
1
Srbija: Sašu niko ne želi da zaposli, iako je bila sjajan student, zbog toga što je rođena kao muškarac
Kada prvi put vidi mladu 23-godišnju Sašu iz Novog Sada, većina ljudi ima isti utisak - da je pred njima prelijepa i vesela djevojka, piše danas beogradski Kurir.

Piše: Haris Ahbabović

Ipak, Saša danas ne može nikako da pronađe zaposlenje. Kolike su predrasude, dovoljno pokazuje to što je ova djevojka "zarobljena" u tijelu muškarca završila studije grafičkog dizajna s prosjekom 9,5 - i to kao jedan od troje najboljih studenata u generaciji, a niko neće da je zaposli.

- Prvo sam pokušala da posao potražim u struci i oblasti u kojoj sam diplomirala. Obilazila sam štamparije, grafičke studije... Vrlo brzo sam odustala jer me je obeshrabrilo što sam kod poslodavaca stalno nailazila na nevjericu, šok, a zatim i smijeh i u nekim situacijama i vrijeđanje zbog svog rodnog identiteta - kaže Saša za Kurir.

Onda je, kaže, pokušala da nađe bilo šta u bilo kojoj struci jer se ne stidi nijednog posla, ali ponovo je naišla na odbijanje. Sad se okrenula internetu kao izvoru prihoda i to je trenutno jedini način da bar nešto zaradi.

- Na internetu se ne vidi ko je ko, nego ko šta zna da radi, i svi smo jednaki. U suštini funkcionišem slično kao i većina djevojaka, samo je moje postojanje zakomplikovano time što sam rođena s poremećajem rodnog identiteta koji se danas liječi jedino promjenom pola. Trans-osobe su legalno potpuno diskriminisane, tako da ja s dokumentima na muško ime i pol imam različite neprijatne situacije i probleme svuda - u banci, pošti, ordinacijama, na konkursima za posao. Nikome nije jasna situacija kada ispred sebe vidi djevojku, a dokumenti govore drugačije - rekla je Saša za Kurir.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.