19.8.2016. 20:45
1
DS Srbije traži od Aleksandra Vučića potporu za rezoluciju o osudi genocida NDH
Demokratska stranka Srbije (DSS) pozvala je srbijanskog premijera Aleksandara Vučića da podrži usvajanje skupštinske rezolucije o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Židovima i Romima tijekom Drugog svjetskog rata.

Uz poziv premijeru Vučiću, DSS poziva i sve parlamentarne stranke da zajedno usvoje rezoluciju, ocjenjujući da to "nije i ne smije biti predmetom stranačkog nadmetanja, kao ni bilo koje drugo pitanje koje se tiče zaštite srpskih interesa, istinskog pomirenja naroda i osiguravanja mira u regiji", navodi se u priopćenju DSS-a, prenosi Hina.

"Institucionalna osuda genocida NDH naš je dug prema žrtvama i povijesnim činjenicama i DSS će nastaviti inzistirati na tome", istaknuto je u priopćenju u kojem se pozdravlja komemoracija žrtvama ustaških logora u Donjoj Gradini, koje zajednički organiziraju vlade Srbije i Republike Srpske.

U priopćenju DSS-a naglašava se kako je "neiskreno sudjelovati na obilježavanju početka genocida", dok se istodobno ignorira parlamentarna inicijativa DSS-a da Skupština Republike Srbije usvoji Rezoluciju o genocidu NDH nad Srbima, Židovima i Romima tijekom Drugog svjetskog rata.

Demokratska stranka Srbije uspjela se na izvanrednim izborima 24. travnja ove godine vratiti u srbijanski parlament u koaliciji s konzervativno-nacionalnim pokretom Dveri, a zajedno imaju 13 mandata u parlamentu s 250 zastupnika.

Srbijanski premijer Vučić i predsjednik RS Milorad Dodik sudjelovat će i govoriti u Donjoj Gradini na obilježavanju 75. obljetnice osnivanja koncentracijskog logora Jasenovac.

Narodna skupština Republike Srpske 22. listopada 2015. godine usvojila je Deklaraciju o osudi genocida kojega je nad Srbima, Židovima i Romima tijekom Drugog svjetskog rata počinila Nezavisna Država Hrvatska (NDH), a sastavni dio tog dokumenta je i poziv Republici Hrvatskoj da u "razumnom roku isplati pravednu odštetu žrtvama genocida i njihovim potomcima", podsjeća Hina.

Demokratska stranka Srbije (DSS) podnijela je danas srbijanskom parlamentu prijedlog rezolucije o genocidu Nezavisne Države Hrvatske (NDH) nad Srbima, Židovima i Romima tijekom Drugog svjetskog rata.

Predsjednica DSS-a Sanda Rašković Ivić izjavila je novinarima u Skupštini da predložena rezolucija nije odgovor na neke druge rezolucije, već da je to "dug žrtvama i povijesnim činjenicama".

"Potaknuti smo činjenicom da Srbija prema ovom zločinu nad Srbima nije istaknula nikakav stav. Mi ga dugujemo, jer se pokušava falsificiranje broja žrtava - od Tuđmanovih 35 000 do današnjih dvije tisuće ljudi, koji se spominju kao žrtve u hrvatskim medijima", navela je Rašković Ivić.

Navodeći da u regiji "nema pomirenja bez suočavanja s prošlošću" ona je ustvrdila da predložena rezolucija nije usmjerena prema današnjoj državi Hrvatskoj.

(Fena)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.