1.9.2016. 20:35
1
Vučić razgovarao sa Čovićem: Očekujemo značajno bolje srpsko-hrvatske odnose u budućnosti
Premijer Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem večeras u Beogradu rekao je na zajedničkoj konferenciji za štampu da su tokom susreta govorili o saradnji između Srbije i BiH, ali i o boljim i bližim odnosima srpskog i hrvatskog naroda, ne samo u BiH, već uopšte, javlja Anadolu Agency (AA).
”Čini mi se da smo obojica izrazili nadu i uvjerenje da će srpsko-hrvatski odnosi u budućnosti biti dobri, značajno bolji i da suštinske prepreke za takav razvoj situacije na Zapadnom Balkanu ne postoje. Postoje različiti pogledi na određene događaje u prošlosti. I jedni i drugi te svoje poglede teško ćemo ili nećemo da mijenjamo, ali ono o čemu je važno da govorimo to je o našim odnosima u budućnosti, da obezbjedimo bolji život za našu djecu“, rekao je Vučić. 

On je dodao da se to postiže prvenstveno kroz iskrene i otvorene razgovore te kroz bolju ekonomsku saradnju.

Kako je naveo Vučić, u skladu sa tim, Srbija ima dobru trgovinsku razmenu sa BiH, negdje oko milijardu i 500 miliona eura, a pri tome je to jedna od zemalja sa kojom Srbija ima izraženi suficit. 

”Želimo unaprijeđenje trgovinske razmjene i sa Republikom Hrvatskom, želimo dobre odnose između Republike Srpske i hrvatskog naroda u BiH, ali želimo dobre odnose između Srba i Hrvata uopšte“, dodao je premijer Srbije. 
”Naša je želja da pokušamo atmosferu koja se već nekoliko mjeseci u BiH primarno, ali i u okruženju osjeća kao negativna, da je zaustavimo. Hrvatski narod u BiH i ja kao njegov predstavnik ima jedan poseban imperativ da na neki način uredimo BiH po mjeri sva tri naroda, kada je u pitanju i Ustav i institucionalna jednakost, a da bi to uradili moramo komunicirati sa našim okruženjem, ne možemo se zatvoriti u sami sebe“, rekao je član Predsjedništva BiH Dragan Čović. 

On je istakao da je duboko uvjeren da BiH mora unutar sebe naći rešenja i za svoju unutarnju reorganizaciju, racionalnost, a to je evropski put ove zemlje, jer drugog puta za BiH nema sem evropskog puta. 

Navodeći da je Srbija već uveliko na tom putu, Čović je izrazio nadu da će uz njenu pomoć BiH dostići tu dinamiku.

”U BiH vrijeme je da počnemo da se bavimo ozbiljnim stvarima, socijalno-ekonomskim problemima, našim evropskim putem, a da se odvojimo od vremena od prije 20 ili 70 godina. Jednostavno nemamo pretjeran luksuz“, rekao je Čović. 

Upitan kako tumači trenutne napetosti između Srbije i Hrvatske, Čović je rekao da je siguran da ti odnosi vrlo brzo neće biti takvi.

”S obzirom da je izborna kampanja koja traje do iduće subote u Hrvatskoj treba shvatiti pojedine izjave koje se daju da su u funkciji na taj način pridobijanja glasačkog tela i neki poen više“, dodao je Čović. 

(Anadolu Agency)
 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.