25.9.2016. 17:15
0
Kosovski pokret o referendumu: Degradacija suvereniteta Bosne i Hercegovine direktna je prijetnja sigurnosti na Balkanu
FOTO: Ilustracija
Kosovski opozicijski pokret "Samoopredjeljenje" pridružio se kritikama referenduma u Republici Srpskoj o 9. januaru kao danu tog bh. entiteta, navodeći da je "degradacija suvereniteta Bosne i Hercegovine direktna prijetnja sigurnosti u svim zemljama Balkana", prenosi Anadolu Agency (AA).

Pokret "Samoopredjeljenje" je u saopštenju povodom održavanja referenduma u Republici Srpskoj podsjetio da se 9. januar obilježava kao Dan Republike Srpske, zato što je na taj datum 1992. godine skupština srpskog naroda proglasila republiku srpskog naroda u BiH kao nezavisnu cjelinu unutar Bosne i Hercegovine.

"Ta nezavisnost i ta 'republika' su proglašeni u jeku provođenja velikosrpskih politika Slobodana Miloševića koje su dovele do pogibije stotine hiljada ljudi, genocida u Srebrenici, desetine hiljada silovanja i prisilnog raseljavanja više od dva miliona ljudi", navodi se u njihovom saopštenju.

"Samoopredjeljenje" podsjeća na odluku Ustavnog suda BiH kojom je taj entitetski praznik proglašen neustavnim i mjeru kojom su zabranjene aktivnosti na provođenju referenduma, ali navodi da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ipak uživa podršku kako Rusije, tako i zvaničnog Beograda.

Kako su naveli, referendum u RS-u negativno utiče na sam razvoj Bosne i Hercegovine i treba biti upozorenje cijeloj Evropi.

"Degradacija suvereniteta Bosne i Hercegovine i povratak ekspanzionističkih politika Srbije, direktna su prijetnja sigurnosti u svim zemljama Balkana. Ovaj događaj je zvono upozorenja za cijelu Evropu", navodi se u saopštenju "Samoopredjeljenja". 


(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.