26.9.2016. 12:00
0
Lažnim brakovima Srbi za 3.500 eura rješavali boravak u Njemačkoj
FOTO: Ilustracija
Slovačka policija presjekla je uhodani kanal kojim su mahom Srbi, Crnogorci ili Makedonci preko lažnih brakova za 3 500 eura dolazili do boravišnih i radnih dozvola u Njemačkoj, Danskoj i drugim zapadnim zemljama te uhitila petoricu Slovaka koji su od toga napravili rentabilni biznis, prenose Večernje novosti.

Slovakinje bi prvo sredile sva dokumenta za vjenčanje u inozemstvu, nakon čega su vođene u Srbiju gdje bi nakon sklapanja braka dobivale 3.500 eura.

"Zatim bi zajedno sa svojim lažnim suprugom odlazile u Njemačku ili Dansku i tražile dozvolu za boravak", kazala je danas za online dnevnik Aktuality.sk glasnogovornica slovačke policije Denisa Balogova.

Dozvolu za boravak Slovakinje bi u Njemačkoj dobivale lako pošto su državljanke članice Europske unije, a mladoženjama sa zapadnog Balkana odobravan je također bez problema boravak po osnovu spajanja obitelji.

Slovačka policija uhitila je petoricu članova te organizirane skupine, kojima po slovačkim zakonima za kazneno djelo krijumčarenje imigranata prijeti kazna od dvije do osam godina zatvora.

Istraga za sada ima čvrste dokaze za pet, a ispituje se još najmanje 20 takvih lažnih namjenskih brakova koje su sklopile Slovakinje starosti od 21 do 43 godine s muškarcima sa zapadnog Balkana.

Od početka godine slovačka policija uhitila je 23 osobe koje su organizirane lažne brakove da imigranti uglavnom iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Indije i Nigerije dođu do legalnih dozvola za boravak i rad u Njemačkoj ili Danskoj.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.