2.11.2016. 20:35
0
Stier: Hrvatska ostaje vjerna politici prema BiH
Hrvatska će ostati vjerna svojoj politici potpore euroatlantskom putu BiH i ravnopravnosti triju naroda pa tako i Hrvata bez obzira na izazove i manipulacije, rekao je u srijedu hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier nakon sastanka u Banskim dvorima posvećenom uhićenju bivših pripadnika HVO-a kojima se, kako je rekao, pruža sva potpora koju RH daje svojim državljanima.
"Znali smo da će biti izazova i otpora politici nove hrvatske vlade koja ima artikuliranu politiku prema BiH. Međutim, naš je odgovor na sve te izazove da ćemo ustrajati upravo na toj politici, da ćemo biti usklađeni koordinirani i u Hrvatskoj a isto tako s našim saveznicima da ostvarimo taj cilj", istaknuo je Stier u izjavi za novinare nakon dvoipolsatnog sastanka u Banskim dvorima na kojemu se raspravljalo o uhićenjima u Orašju, javila je Hina.

Rekao je da je to politika koja vodi prema članstvu BiH u EU-u i NATO-u kao i prema tome da se u BiH osigura ravnopravnost triju konstitutivnih naroda pa tako i hrvatskog naroda i svih građana BiH.

"Na tome ćemo ustrajati, to je strateški interes RH i na sve te izazove ćemo biti spremni odgovoriti na jedan učinkovit način kao odgovorna članica EU-a i NATO-a", kazao je Stier dodajući da je RH u stalnoj vezi sa svojim saveznicima u Europskoj uniji i NATO-u i da im je prenijela svoju zabrinutost.

"Doista želimo naglasiti da je ta suradnja vrlo tijesna, da koordiniramo sada sa našim saveznicima u NATO-u i EU-u buduće korake u politici prema BiH..."

On je u izjavi za novinare ponovio da je MVEP preko veleposlanstva RH u Sarajevu u kontaktu s hrvatskim državljanima koji su uhićeni u ponedjeljak u Orašju.

"Njima je pružena sva potpora koju hrvatska država daje državljanima RH. Oni su isto tako državljani BiH i prvenstveno kao takvi su tretirani od pravosudnih institucija BiH", kazao je.

Kako je dalje rekao, "bez Hrvata u BiH nema niti BiH niti europskog puta BiH".

"Isto tako je jasno da bez europskog puta BiH ugrožen bi bio i opstanak Hrvata u BiH. Naš je cilj stabilnost, naš je cilj stvoriti jednu novu arhitekturu suradnje, ali za to je važno postići i europske standarde. Kad to kažem onda smatram da je i ovdje važno naglasiti da svaki zločin mora biti kažnjen ali, isto tako, pravosuđe se ne smije ispolitizirati. Nema mjesta za manipulaciju s pravosuđem", istaknuo je.

Na pitanje može li se dovesti u izravnu vezu posjet hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini s uhićenjima koja su se dogodila samo dva dana kasnije, Stier je rekao da se radi o postupcima koji se ne mogu pripremiti za jedan vikend, ali da se isto tako "mogu izmanipulirati u političke svrhe".

Najavio je da će se u četvrtak na sjednici hrvatske Vlade donijeti i formalna odluka o ponovnom pokretanju Savjeta za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima i ukazao na važnost toga da sve nadležne hrvatske institucije koordinirano djeluju po tom pitanju.

Također je rekao da je važno rasvijetliti sve činjenice i to u suradnji institucija RH i institucija susjednih država kada je u pitanju bilo "kolanje dokumenata, odnosno uvid u klasificiranu dokumentaciju a koja se dogodila prije stupanja na dužnost ove hrvatske vlade".

Sud Bosne i Hercegovine odredio je u srijedu jednomjesečni pritvor za deset bivših pripadnika HVO-a s područja Bosanske posavine koji su u ponedjeljak uhićeni pod sumnjom da su odgovorni za ratne zločine. Među uhićenima je i Đuro Matuzović (64), umirovljeni general HVO i organizator obrane na području Orašja i ratni zapovjednik oraškog Zbornog područja.

Tereti ih se za zločine počinjene na teritoriju pod nadzorom HVO-a nad osobama srpske nacionalnosti tijekom 1992. i 1993.
(Fena)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.