5.1.2017. 10:17
0
Thaci o hapšenju Haradinaja: Njegovo hapšenje na osnovu naloga Srbije apsolutno je neprihvatljivo
Kosovski predsednik Hashim Thaci oglasio se povodom uhićenja Ramusha Haradinaja, navodeći da je "neprihvatljivo da Haradinaj bude uhićen u bilo kojoj zemlji na svetu, samo zbog potjernice Srbije".

Thaci je na Facebooku naveo da kosovske institucije koriste "sve raspoložive mehanizme kako bi što prije ispravili grešku i Haradinaj bio pušten", prenosi Tanjug.

"Mi članovi OVK smo ponosni što smo se borili protiv kriminalnog režima Slobodana Miloševića, a to je potvrdio i slobodni i demokratski svet kada je pokrenuo kampanju bombardovanja srpskih ciljeva", naveo je Thaci.

Alijansa za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja je "nepravednim i neprihvatljivim" okarakterizirala uhićenje Haradinaja.

"Ovaj čin je nepravedan i neprihvatljiv. Pozivamo francuske autoritete da Haradinaju omoguće nastavak njegovog putovanja i zahtijevamo od Europske unije i europskih država da ne sprečavaju slobodno kretanje na osnovu nezakonitih potjerenica Srbije", navodi Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova.

Istog je mišljenja i nezavisni poslanik u kosovskoj skupštini Iljir Deda.

"Njegovo uhićenje na osnovu naloga za uhićenje Srbije apsolutno je neprihvatljivo. Ne može biti lista za uhićenje na jednoj strani, a na drugoj strani 'dijalog za normalizaciju odnosa'. Dijalog sa Srbijom ne može biti nastavljen u ovom formatu", objavio je Deda na Facebooku.
Ramush Haradinaj - bivši haški optuženik, poslanik i predsjednik Alijanse za budućnost Kosova - uhićen je jučer u Francuskoj po međunarodnoj poternici Srbije.
Haradinaj je uhapšen na aerodromu u Bazelu, na francuskoj strani, a na osnovu zahteva Srbije iz 2004. godine zbog zločina na Kosovu.

Francuski policijski izvori su ovu vijest potvrdili Rojtersu, navodeći da je granična policija uhitila Haradinaja po dolasku na zračnu luku Bazel-Miluz na istoku Francuske gde je doputovao letom iz Prištine.

Bazel se nalazi na tromeđi Švajcarske sa Nemackom i Francuskom, pa se gradska zona prostire kroz tri države.

Prethodno je i Haradinajeva obitelj za prištinske medije potvrdila da je uhićen u Francuskoj.
Mediji navode da je Haradinaj, bivši haški optuženik, uhićen na osnovu međunarodne potjernice koju je izdala Srbija i da se nalazi u pritvoru u Francuskoj.

Srbija tereti Haradinaja zbog ubistava i teških zločina na Kosovu tokom 1998, 1999.
Ramush Haradinaj je bivši vođa OVK i bivši kosovski premijer.

Haški sud je oslobodio Haradinaja optužbi za ratni zločin 2012. godine. Tada su Haradinaj i njegovi bivši pomoćnici Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj pušteni na slobodu.

Tribunal je izrekao oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice, od kojih je glavna da je bilo udruženog zločinačkog poduhvata.

Optužnica za Haradinaja ticala se zločina koji su počinjeni od 1. ožujka do 30. rujna 1998. u vrijeme kad je on bio zapovjednik takozvane operativne zone Dukađin (Metohija).
To je bio drugi put da je Haradinaj oslobođen optužbi.

Prethodno, po okončanju prvog suđenja, po optužnici za zločine na širem području zapadnog Kosova, Haradinaj i Baljaj su oslobođeni optužbi i pušteni na slobodu, dok je Brahimaj bio osuđen na šest godina zatvora.

Ramush Haradinaj je u lipnju 2015. godine uhićen u Sloveniji, također po interpolovoj potjernici Srbije. Poslije dva dana vraćena mu je putovnica i dozvoljeno mu je da napusti Sloveniju.

Haradinaj se u studenom 2012. vratio u Prištinu, pošto ga je sud po drugi put oslobodio svih točaka optužnice za zločine počinjene u logoru OVK u Jablanici.

Vlasti u Beogradu podigle su protiv Haradinaja 108 kaznenih prijava zbog sumnje da je izvršio kaznena dela terorizma, udruživanja radi neprijateljske delatnosti i ubijanja civila.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.