15.1.2017. 9:06
0
Roditelji: Našu Saru liječili su od kašlja, a umrla je od upale pluća
Sara Trifiunović (2) iz Svilajnca umrla je u jagodinskoj bolnici. Roditelji navode da su ljekari naveli da je uzrok smrti bronhiolit, stanje između bronhitisa i upale pluća, kao i da je Sara prethodnih desetak dana liječena u svilajnačkom Domu zdravlja inhalacijom zbog kašlja.

Sara je sahranjena jučer u rodnom Kušiljevu, poslije odbukcije koja je obavljena po nalogu Višeg tužilaštva. Dijete je liječeno u Domu zdravlja u Svilajncu od 28. decembra zbog temperature i kašlja, a preminulo je 10. januara, piše Blic.
 
– Našu bol ništa ne može da nadoknadi. Očekujemo nalaz obdukcije. Nezvanično su nam kazali da je dijete preminulo od zapaljenja pluća, a dijete je lečeno inhalacijom od kašlja. Sara bi u aprilu napunila tri godine – kaže neutešni otac Miloš.

Saru su roditelji 28. decembra odveli ljekaru zbog temperature, kada je dobila terapiju, ali 9. januara u ponedeljak ujutru prepisana je samo inhalacija.

– Poslije prve terapije 28. decembra detetu je bilo bolje nekoliko dana, zatim su uslijedili praznici, ali u subotu i nedelju počela je kašlje. U ponedeljak nam je doktorka dala inhalaciju. Pitao sam doktorku da se uradi snimanje pluća, ali ona je smatrala da ne treba zračiti malo dijete – priseća se Miloš.

Saru je inhalacija osvježila, ali tokom dana joj je bivalo sve lošije, oko ponoći je zatražena pomoć u hitnoj službi, pa je upućena u Jagodinu, ali spasa nije bilo, oko četiri sata u utorak ujutru dijte je preminulo.

– Sada se svi pitamo zašto doktorka nije dala uput za snimanje pluća, zašto nismo dobili uput da radimo laboratoriju, analizu krvi i mokraće. Sara je živa stigla do Jagodine, dijete je disalo kada ga je supruga predala ljekarima. Ljekari su pokušali reanimaciju, sve što je bilo u njihovoj moći – priča Miloš, i pita se kako ljekari u Svilajncu “nisu čuli zapaljenje pluća, jer nije to mala stvar”.

– Dijete je već bilo mrtvo kada je dovezeno u bolnicu. Ništa zvanično bolnica nije saopštavala povodom toga. Imali smo unutrašnju kontrolu, stučnu provjeru, komisija je zasjedala, pa kada bude sve poznato, vidjećemo da li ćemo izaći sa saopštenjem u javnost. Uglavnom se sve sprovodi što treba po tom pitanju. Tražena je sudsko-medicinska obdukcija, roditelji su bili protiv toga, ali tužilaštvo i zakon to nalažu – kaže zamjenik direktora te bolnice dr Aleksandar Ilić.

Nalazi obdukcije za 10 dana.

U Višem tužilaštvu potvrđuju da je obdukcija obavljena i da se za desetak dana očekuju rezultati svih analiza, jer su dijelovi tkiva poslati u laboratorije.

Direktorka Doma zdravlja u Svilajncu Vera Branisavljević nije se javljala na telefon. Kako saznajemo, i tamo se sprovodi kontrola rada u tom slučaju.

(Merima Druškić/Blic)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.