19.3.2017. 16:00
0
Tači ne odustaje od osnivanja kosovske vojske
Predsjednik Kosova Hašim Tači tvrdi da će Kosovo dobiti svoju vojsku uz partnerstvo sa međunarodnim faktorom i da međunarodni faktor nije protiv transformacije Kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku.

Stranci nisu protiv transformacije Kosovskih bezbjednosnih (KBS) u Oružane snage Kosova, nego samo ima razlike oko toga da li to treba da se uradi preko amandmana na Ustav ili zakona. I stranci i ja se slažemo da se to obavi preko ustavnih amandmana. Treba više da se radi sa Srbima da se vrate u kosovsku skupštinu da bi i oni glasali, ali ako se oni ne vrate, naravno, onda će se ići preko zakona.
Naglašavam još jednom, imat ćemo i vojsku, i partnerstvo sa međunarodnim faktorom, rekao je Tači.

- Mi ćemo raditi do posljednje sekunde sa Srpskom listom i svim međunarodnim partnerima da se dođe do ustavnih promjena, ali ako će Srbija stvarno spriječiti i prijetiti kosovskim Srbima da ne učestvuju u radu Skupštine, onda ćemo mi ići dalje sa varijantom B - rekao je Tači u emisiji "Slobodno srpski".

On nije mogao da precizno odgovori kada će se dogoditi transformacija KBS u Oružane snage Kosova, ali je rekao da osnivanje vojske Kosova neće značiti i odlazak misije KFOR-sa Kosova.

- Ni pod kojom okolnošću! Uloga i mandat KFOR-a je određena Rezlucijom 1244, određena je i Sveobuhvatnim prijedlogom predsjednika Ahtisarija od 2007. godine. Uloga KFOR-a je nezamjenljiva- rekao je Tači.

Taci je također pozvao predstavnike Srpske liste da se vrate u institucije i učestvuju u osnivanju Zajednice - Asocijacije srpskih opština, jer se, kako je kazao, ona ne može formirati bojkotom institucija, prenosi Tanjug.

(Fena/Alen Avdić)
 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.