1.10.2017. 14:56
0
U Srbiji osvanuli grafiti Vojvodina=Katalonija, Nenad Čanak pružio podršku Kataloncima
Grafiti "Vojvodina = Katalonija" osvanuli su jutros u više mjesta u Vojvodini, piše beoradski Insajder, prenosi agencija Patria.

Grafiti su primijećeni u Novom Sadu, Zrenjaninu, Bačkoj Topoli, Subotici, Senti, Kikindi i Žablju.

Na grafitima ispisanim crnim sprejom nacrtana je i zastava Katalonije.

Slične grafite ranije je ispisivala organizacija koja se predstavlja kao "Mlada Vojvodina".

Slični grafiti ispisivani su po vojvođanskim gradovima 2015. nakon izbora u Kataloniji kada su većinu dobile stranke koje se zalažu za nezavisnost te španske pokrajine.

Zastave Katalonije okačene su u desetak gradova u Vojvodini na zgradama u kojima se nalaze kancelarije opštinskih i gradskih odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

Zastave Katalonije na tim objektima se od sinoć nalaze pored stranačkih, plavo-žuto-želenih zastava LSV-a.

Zastave su okačene na sjedištima LSV-a u Novom Sadu, Zrenjaninu, Novom Bečeju, Vršcu, Kovačici, Bečeju, Kikindi, Plandištu, Sremskoj Mitrovici, Baču i još nekoliko gradova u Vojvodini.

Predsjednik LSV Nenad Čanak je u saopštenju poručio da građani Katalonije moraju imati pravo da na biračkim mjestima iskažu svoju volju i dodao da je poštovanje demokratskih principa veoma važno.

Nenad Čanak je istakao da ta stranka u potpunosti podržava namjeru građana Katalonije da se na referendumu izjasne o svojoj budućnosti.

- Osnovno demokratsko pravo je da Katalonci na biračkim mjestima iskažu svoju volju. Poštovanje demokratskih principa je važno, ne samo za Španiju, već i čitavu Evropu - poručio je Čanak u saopštenju.

On je izrazio očekivanje da će referendumski proces proći u miru, uz poštovanje prava na slobodu opredijeljenja i dodao da je to "u interesu kako građana Katalonije, tako i građana Španije".

U Kataloniji se danas održava referendum za nezavisnost koji španske vlasti pokušavaju da spriječe. Glasanje protiče uz nemire i nasilje.

 (NAP/Merima Druškić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.