21.11.2017. 12:47
0
"Ne postoji kazna kojom se može kazniti čovjek, oficir, komandant za ono što se dogodilo u posljednjem ratu u BiH"
Očekujem da Haški tribunal osudi bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na doživotni zatvor - kazala je Feni osnivač Fonda za humanitarno pravo i regionalna koordinatorica koalicije za REKOM Nataša Kandić.

Ona je mišljenja da nema nikakvih specijalnih razloga da se dogodi da presuda Ratku Mladiću ne bude istovjetna kao što je kazna njegovoj dvojici oficira te stoga je očekivano da kazna bude doživotna.

- Očekivano je i to da niko ne bude zadovoljan, prije svega mislim na porodice žrtava, zato što zbilja ne postoji kazna kojom se može kazniti čovjek, oficir, komandant za ono što se dogodilo u posljednjem ratu u BiH - ocijenila je Kandić.

Smatra da je Tužilaštvo iznijelo dosta dokaza koji ukazuju da su se i u Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu... dogodili takvi zločini koji su u pravom smislu izvršenja krivično djelo genocida, ali je stava da ono što je najbitnije sa ovom presudom je šta nam ta presuda pokazuje.

-Ona se zasniva na dokazima koji su strašni, koji ne govore samo o odgovornosti komandanta jedne vojske, one govore i o oficirima te vojske (velikom broju oficira) - kazala je Kandić, ukazujući da se i dalje zločini u BiH umanjuju i negiraju.

Kandić ističe da presuda traži da se "zastane te da intelektualci, ako ih ima u RS-u i Srbiji, počnu da misle o tome - šta je to".

To da li će presuda biti "napadnuta od porodica žrtava ili da li će se na Haški tribunal još jednom obrušiti političari iz Republike Srbije", Kandić smatra potpuno nevažnim, jer to će trajati dva tri dana, ali "najvažnija je slika koju nam da ta presuda donosi i ona je stravična".

- Prije nego što dođe do promijene političke svijesti potrebno je da postoji jedna kulturna promjena. Problem je u tome kod nas više ne postoji, ne možemo govoriti o časnom oficiru, možemo samo govoriti o oficirima koji lažu, koji učestvuju u ubijanju, skrivanju, štite one koji su ubijali, koji i dalje maštaju o ubijanju drugih a sve to pravdajući se nekim ciljevima, istorijskim stvarima neke srpske države i ponovno stvaranju neke slike ljudi-hajduka, šume koji će stvarati neku novu kulturu, neko nove društvo na prostorima bivše Jugoslavije, a posebno u Republici Srpskoj i Srbiji - kazala je Kandić.

Prvostepenu presudu Ratku Mladiću, koja će biti izrečena sutra, donijet će sudsko vijeće na čelu sa sudijom Alfonsom Orijeom. Na tu presudu pravo žalbe imat će i Tužilaštvo i Mladićeva odbrana.

Inače, suđenje Mladiću počelo je maja 2012., godinu dana nakon što je on, krajem maja 2011., poslije 16 godina bjekstva, bio uhapšen u Srbiji i izručen u Haag.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.