11.12.2017. 10:50
2
Neće doći niko od državnih funkcionera Hrvatske na komemoraciju ratnom zločincu, Slobodanu Praljku
FOTO: N1
Na komemoraciji Slobodanu Praljku, koji je izvršio samoubistvo u sudnici Haškog tribunala, neće doći niko od hrvatskih državnih funkcionera, potvrdili su organizatori komemoracije iz Hrvatskog generalskog zbora.

Oni su naveli da će, ipak, ostaviti nekoliko slobodnih mjesta u zagrebačkoj dvorani "Lisinski" ukoliko se neko od funkcionera pojavi. 

Organizatori su prenijeli hrvatskim medijima da Praljkova porodica, vjerovatno, neće doći na komemoraciju, te da u "Lisinskom" neće biti dozvoljeno isticanje "čudnih zastava ili natpisa". 

Predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava, koji nisu oduševljeni idejom da se u centru Zagreba održava komemoracija za osuđenog ratnog zločinca, organizovaće u 17.00 časova na Trgu francuske republike paljenje svijeća za žrtve HVO-a i HV-a u BiH. 

Na komemoraciji će o Praljku govoriti njegovi prijatelji Miroslav Tuđman i Stanko Sopta, a klapa "Drača" iz Mostara izvešće pjesmu "To je zemlja dide mog", prije himne koju će otpjevati klapa "Svetog Juraja". 

Zbog komemoracije, koja će biti održana u 12.00 časova u dvorani "Lisinski", u Zagrebu će od 9.30 do 17.00 časova biti na snazi poseban režim saobraćaja. 

Praljak je 29. novembra izvršio samoubistvo u sudnici Haškog tribunala, popivši otrov nakon što mu je potvrđena prvostepena presuda od 20 godina zatvora za ratni zločin nad muslimanima u BiH. 

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je 29. novembra presude o udruženom zločinačkom poduhvatu šestorice funkcionera "Herceg-Bosne" i državnog vrha Hrvatske sa Franjom Tuđmanom na čelu tokom rata u BiH i da je sukob Hrvata i muslimana bio međudržavni, implicirajući učešće Hrvatske. 

U najvećem broju slučajeva potvrđene su presude da je "šestorka" radila na etničkom čišćenju na teritoriji "Herceg-Bosne" i njenom pripajanju Hrvatskoj ili stvaranju nove hrvatske republike na tom prostoru. 

Presude su potvrđene za premijera "Herceg-Bosne" Jadranka Prlića - 25 godina, po 20 godina za ministra odbrane Brunu Stojića i načelnika Štaba HVO-a Slobodana Praljka, načelnika HVO-a Milivoja Petkovića, a za komandanta Vojne policije HVO-a Valentina Ćorića 16 godina te za šefa Odjeljenja za zarobljene Berislava Pušića deset godina zatvora. 

(Srna / Haris Ahbabović)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.