17.12.2017. 16:00
0
"Ne želim da sumnjam u dobre namjere bilo koga, ali smatram da je Bosnom i Hercegovinom prošlo i previše savjetnika"
Naša politička uvjerenja da gradimo društvo po evropskim vrijednostima i evropskom standardu su nepovratna. Stava smo da se do tih ciljeva dolazi kroz djelotvoran, ali i efikasan pregovarački proces čiji ishod je jasan i vodi članstvu u EU, izjavio je u razgovoru za Fenu, pred svoj dolazak u Sarajevo, ministar državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije Branko Ružić.

Piše: Fedžad Forto

Ružić, koji je ranije obavljao dužnost ministra bez portfelja zaduženog za evropske inegracije u Vladi Republike Srbije, prisustvovat će sutra u Sarajevu svečanoj akademiji koju organizira Evropski pokret u BiH.

- Izjava predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera za sve nas treba da posluži kao snažan motiv i sjajan politički legat. Ona potvrđuje najmanje dvije važne pretpostavke za uspjeh evropskih integracija. Da biste uspješno stigli na cilj treba da budete u dobroj formi, ali treba i da znate gdje je cilj u disciplini koju trčite. Oni koji su potcijenili njegovu izjavu mislim da nisu razumjeli njen značaj i njenu kompleksnost u aktuelnom evropskom političkom ambijentu - rekao je Ružić.

Srbija je do sada otvorila 12, a privremeno zatvorila dva poglavlja.

- Ne bih bio iskren ako bih rekao da je to odlična dinamika i da treba da budemo prezadovoljni ovim rezultatom. Štaviše, mislim da je u nesrazmjeri sa uloženim trudom i radom. S druge strane zadovoljan sam činjenicom da je proširenje na agendi EU, kao i da svaki semestar predsjedavanja EU obilježava održavanje međuvladinih konferencija na kojima smo u prosjeku otvarali dva poglavlja. Još sam zadovoljniji ukoliko se uzme u obzir ostvaren rezultat koji je od nas zavisio. Naime, u semestru estonskog predsjedavanja EU tehnički smo bili spremni za otvaranje pet poglavlja jer smo i dostavili pet pregovaračkih pozicija Briselu - naveo je on.

Naglašava da je u procesu evropskih integracija brzina jako važna, ali ne i najvažnija.

- Ako se u fizici brzina mjeri pređenim putem u određenom vremenskom intervalu, politička fizika evropskih integracija formulu uspjeha može pronaći jedino u pravoj mjeri između brzine i kvaliteta. Drugim riječima, građani će imati pozitivnu percepciju i o Vladi i o EU jedino ukoliko se evropski standardi ostvaruju u predvidljivom vremenskom roku i uz osjetno unapređenje kvaliteta njihovog života - kazao je Ružić.

Ističe da je imao tu čast da bude ministar u Vladi Srbije kada su započeti pregovori o članstvu u EU.

- Danas se bavim nekim drugim poslom. O svojim rezultatima rijetko govorim. Ako je i bilo dobrih rezultata oni imaju smisla samo ukoliko podižu ljestvicu odgovornosti i ambicije za rezultate koji tek treba da budu ostvareni - kazao je.

 Smatra da BiH nisu potrebni savjeti na njenom evropskom putu.

- BiH ima dovoljno potencijala i znanja da bude uspješna u evropskim integracijama. Ne želim da sumnjam u dobre namjere bilo koga spolja, ali smatram da je Bosnom i Hercegovinom prošlo i previše savjetnika. Ponekad naši prijatelji iz međunarodne zajednice ne razumiju najbolje mentalitet građana koje žive na našem podneblju. Bosnu i Hercegovinu treba ostaviti njenim građanima, njenim entitetima i njenim narodima da suvereno odlučuju o svojoj budućnosti. Vjerujem da će svi ostali iz regiona uvijek biti tu da pomognu kod ostvarivanja zajedničkih ciljeva. Slovom na to nas upućuje i Dejtonski sporazum. Naročito države koji su garanti ovog sporazuma - rekao je.

Kada je reč o evropskim integracijama i u vrijeme kada je bio ministar zadužen za evropske integracije, kaže da je ohrabrivao saradnju naših institucija i naših stručnjaka.

- To su uvijek bili najbolji primjeri saradnje dvije države. Zato i ostajemo spremni da podijelimo sva naša iskustva u pitanjima koja se naizgled čine tehničkim od usklađivanja zakonodavstva do iskustava stečenih u odgovorima na Upitnik ili u pregovoračkom procesu koji danas vodimo. Potpuno sam uvjeren i da je napredak Srbije na evropskom putu podsticajan za BiH. Svaki pojedinačni napredak naših zemalja je ono što olimpijski plamen čini aktivnim, bar za nas koji budućnost regiona vidimo u EU - zaključio je ministar Ružić u razgovoru za Fenu.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.