17.12.2017. 21:55
3
Klupko se i dalje odmotava: Splitski huligani pravili haos kako bi vratili dug za neplaćenu drogu
Hrvatski mediji intenzivno prate dešavanja vezana za hapšenje petorice svojih državljana u Beogradu, dok je jedan u bolnici, posle nereda koji su izazvali na “vječitom derbiju”.

Podsjetimo, Hrvati su u petak izvedeni na saslušanje u Višem tužilaštvu u Beogradu, a svima im je određen pritvor od mjesec dana.

Prema saznanjima “Kurira“, jedan od uhapšenih je priznao da su on i njegovi prijatelji dobili novac za dolazak na Partizanov stadion.

“Angažovala nas je osoba iz Beograda. Ja sam za to dobio 8.000 eura i ostalima podijelio po 800 ili 900. Nismo znali šta se sprema, rečeno nam je da treba da obezbjeđujemo jednu osobu na tribinama”, izjavio je, kako naš izvor otkriva, jedan od petorice uhapšenih hrvatskih državljana.

Međutim, hrvatski mediji plasiraju drugačiju verziju.

Splitska “Slobodna Dalmacija” piše da se u Hrvatskoj najčešće pominje teza da su šestorica njihovih državljana angažovana u sklopu vraćanja duga za isporučenu drogu koju Splićani nisu platili.

Isti izvor navodi da je bilo očigledno da ti Hrvati ne samo da su prvi put bili na Partizanovom stadionu, već mnogi od njih prvi put na fudbalskoj utakmici.

Navodi se i da je jedan od uhapšenih Ante Firić bio veliki vaterpolo talenat, da je Jakov Podrug bio prvak Hrvatske u džudou, a da je Damir Tovarović 2010. bio trećeplasirani na Svjetskom prvenstvu u ful kontaktu.

Hrvatski mediji tvrde i da je plan o izazivanju haosa na “vječitom derbiju” napravljen u jednom zagrebačkom hotelu. Prema tim izvorima, jedan član podzemlja je tada unajmio huligane i dogovoreni su svi detalji, a troškove njihovog puta i boravka u Beogradu platio je organizator. Takođe, navodi se da su u organizaciji učestvovala još četvorica Srba, od kojih su trojica bivše vođe navijača Partizana.

“Slobodna Dalmacija” dodaje da uhapšenim Hrvatima prijeti kazna od jedne do osam godina zatvora, a kazna od dvije do 12 godina izriče se u slučaju da su posljedice nasilja teške tjelesne povrede i veća materijalna šteta, što se u ovom slučaju i dogodilo.


(Admir Oručević)

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.