6.2.2018. 12:55
0
Plenković u EP: Samo čvrsto usidrena u evropske vrijednosti, BiH može imati stabilnu budućnost
Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je danas u Strasbourgu tokom obraćanja Evropskom parlamentu da je Evropska unija i dalje zajednica kojoj se i drugi žele pridružiti, posebno ukazujući na šest država jugoistoka Evrope, „najbližih susjeda /Hrvatske/, ali i Turska“.

„Obećanja kandidatima, kao i potencijalnim kandidatima trebamo ispuniti, kao i što te zemlje trebaju ispuniti zadane uvjete i kriterije, te provesti potrebne reforme“, rekao je Plenković, prenosi agencija Patria.

Plenković se osvrnuo i na Strategiju EU za Zapadni Balkan, koju će Evropska komisija Parlamentu predstaviti danas. 

„U toj strategiji posebnu pažnju valja posvetiti Bosni i Hercegovini. Ona isto kao i Hrvatska iza sebe ima težak put. Radi se o državi specifičnog unutarnjeg uređenja, sastavljena od tri konstitutivna naroda; Hrvata, Bošnjaka i Srba, u kojima njihova ravnopravnost, zajedno sa drugima, treba biti temelj budućnosti. Samo ako se čvrsto usidri u Evropske vrijednosti, BiH može garantirati svojim građanima sigurnu i stabilnu budućnost“, rekao je Plenković, dodajući da to želi značajan dio njenih građana „i to na temelju pravičnog izbornog zakonodavstva.“ 

Hrvatski premijer je dodao u EU susjedstvu „stojimo pred velikim političkim i sigurnosnim izazovima“. Zbog toga je strateški interes svih država članica EU da svojim susjedima pomognu u učvršćivanju sistema koji je prosperitetan, mirotvoran, siguran, i prije svega demokratski. To je naš ulog, smatra Plenković, u zaštiti evropskih građana.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.