28.3.2018. 20:28
2
Predsjednik Srbije tražio savjet od Putina zbog Kosova, Putin rekao kako Rusija osuđuje akcije Prištine i nasilje nad srpskim narodom
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je tokom telefonskog razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom savjet kako da se suprotstavi nasilju Prištine, na šta je Putin odgovorio da je svjestan pritisaka koji se vrše na Srbiju i da će, u skladu sa tim, preduzimati dalje mjere i reagovati na vrijeme.

Vučić je informisao Putina o posljednjim događajima na Kosovu, posebno o napadu na direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

Putin je rekao Vučiću da Ruska Federacija pomno prati događaje na Kosovu, da snažno osuđuje akcije Prištine i nasilje nad srpskim narodom. 

"Nedopustivo je i za svaku osudu nasilničko ponašanje protiv visokih srpskih zvaničnika", naveo je Putin. 

On je istakao da Rusija jedino prihvata sprovođenje u djelo Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN i da samo ono što se događa u okvirima ove rezolucije može imati međunarodno pravno dejstvo i međunarodno pravni efekat. 

Putin je naglasio da je Srbija ključni partner Rusije na Balkanu, ali i u Evropi, i da će Ruska Federacija podržavati Srbiju i njenu borbu za očuvanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta. 

Vučić i Putin izrazili su očekivanje da će preovladati zdrav razum, kao i normalna, civilizovana politika, te da će se svi politički konflikti rješavati mirnim putem. 

Putin je ukazao na to da se ekonomski odnosi Srbije i Ruske Federacije razvijaju na najbolji mogući način, uz rast od 23 odsto u trgovinskoj razmjeni, kao i da očekuje još bolju saradnju dvije zemlje. 

Vučić je čestitao Putinu na ubjedljivoj pobjedi na izborima u Ruskoj Federaciji i izrazio uvjerenje da će njegova pobjeda doprinijeti unapređenju rusko-srpskih, ali i pravednijih odnosa u svijetu. 

Predsjednik Srbije iskazao je izraze najdubljeg saučešća povodom tragedije u Kemerovu i rekao da srpski narod, zajedno sa ruskim, danas žali ogroman broj žrtava, među kojima je veliki broj djece. 

(Srna / Haris Ahbabović)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.