17.4.2018. 10:05
0
Mogherini: Saradnja sa zemljama Zapadnog Balkana je interes EU
Šefica diplomatije Evropske unije Federica Mogherini ocijenila je da je u interesu EU-a i zemalja članica da pojačaju saradnju sa zapadnim Balkanom.

Ona kaže da su šefovi diplomatija 28 zemlja članica EU-a na sastanku u ponedjeljak u Luxembourgu imali opširnu raspravu o odnosima sa zapadnim Balkanom.

- Ponovili smo jasan angažman i podršku za cijelu regiju, naših šest partnera i perspektivu proširenja - izjavila je Mogherini, prenosi Tanjug.

Šefica diplomatije EU-a, koja predsjeda Vijećem ministara vanjskih poslova, naglašava da su ministri dali jasnu podršku Strategiji koju je Evropska komisija objavila u februaru.

Strategija je predstavila kredibilnu perspektivu proširenja EU-a na zapadni Balkan, navodeći da su Srbija i Crna Gora, kao lideri u procesu eurointegracija, u mogućnosti 2025. godine dobiti članstvo u EU. 

- Jasna je i podrška nastavku rada sa zapadnim Balkanom. U interesu je EU-a i zemalja članica da pojačaju saradnju s regijom i daju još snažniji kredibilitet pristupanju regije EU-u - zaključila je Mogherini.

Ministri vanjskih poslova EU-a raspravu o zapadnom Balkanu održali su u svjetlu priprema za samit EU – zapadni Balkan, koji će sredinom maja biti održan u Sofiji.

Mogherini je najavila da u utorak navečer stiže u službenu posjetu regiji i tom će prilikom posjetiti Albaniju, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.