18.4.2018. 10:00
0
“Inicijativa mladih za ljudska prava” traži oduzimanje mandata Šešelju
Nakon presude kojom je u Haagu osuđen na 10 godina zatvora, aktivisti organizacije “Inicijativa mladih za ljudska prava” zatražili su da se poslaniku Srpske radikalne stranke (SRS), Vojislavu Šešelju, oduzme mandat.

Aktivisti su ispred zgrade Skupštine Srbije u Beogradu, razvili transparent sa natpisom „Iznesite Šešelja“, a kako su kazali, neposredan povod za akciju bilo je izražavanje solidarnosti sa poslanicom opozicione Demokratske stranke (DS) Aleksandrom Jerkov, kojoj su poslanici Šešeljeve SRS prijetili nakon što je od skupštinskih čelnika tražila da se izjasne po pitanju poslaničkog mandata Vojislava Šešelja.

Osim Jerkovoj, zaprijećeno je i Tomislavu Žigmanovu (opozicioni Demokratski savez Hrvata u Vojvodini) i Nenadu Čanku (opoziciona Liga socijaldemokrata Vovjodine), a na konferenciji za novinare održanoj 16. aprila, Šešelj je zaprijetio i svima koji ga javno nazovu ratnim zločincem.

U Inicijativi mladih navode da je zakon jasan da poslanički mandat prestaje ukoliko poslanik bude osuđen na kaznu zatvora dužu od šest meseci, a da institucije države na to ne reaguju.

„Postoji jedna opšta tišina koja zapravo bruji i koja govori da u Beogradu i dalje ne postoji spremnost da se isntitucije zemlje okrenu ka tome da procesuiraju ratne zločince“, rekao je predstavnik Inicijative Marko Milosavljević.

Iz “Inicijative mladih za ljudska prava” smatraju “građani Srbije ne zaslužuju” da ih u parlamentu predstavlja čovjek “koji je zbog odgovornosti za progone civila osuđen na 10 godina zatvora”, a koji je “i danas jedan od najvidljivijih glasnogovornika ratnohuškačke politike”.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.