18.4.2018. 21:15
1
Šešelj psovao hrvatsku delegaciju u Srbiji i gazio hrvatsku zastavu, a ambasadorka Srbije odbila da primi protestnu notu Hrvatske!
Ambasadorka Srbije u Zagrebu Mira Nikolić pozvana je u Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske kako bi joj bila uručena protestna nota zbog incidenta koji je izazvao predsjednik SRS-a Vojislav Šešelj prilikom posjete hrvatske delegacije Beogradu, ali je ona odbila da je primi.

Ministarstvo je saopštilo da je ambasadorki upućen najoštriji protest i da od vlasti u Srbiji očekuju da hitno preduzmu odgovarajuće mjere i pokažu nultu toleranciju prema ovakvim incidentima.

SRS je, podsjetimo, saopštila da je Vojislav Šešelj psovao hrvatsku delegaciju koja boravi u posjeti Srbiji i gazio je hrvatsku zastavu u Skupštini Srbije.

Nakon toga, hrvatska delegacija se u Ambasadi Hrvatske u Beogradu konsultovala sa premijerom Andrejem Plenkovićem i odlučila da prekine posjetu Srbiji. Predsjednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković kaže da nisu mogli da pređu preko incidenta koji je izazvao Šešelj.

"Danas je u Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske pozvana ambasadorka Republike Srbije u Zagrebu radi uručivanja protestne note zbog necivilizovanog i neprihvatljivog napada osuđenog ratnog zločinca, poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije i predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja na zvaničnu delegaciju Hrvatskog sabora, predvođenu predsjednikom Hrvatskog sabora gospodinom Gordanom Jandrokovićem, i skrnavljenja hrvatske zastave koja se tom prilikom vijorila na ulazu u zgradu Narodne skupštine Republike Srbije", saopšteno je iz hrvatskog Ministarstva spoljnih. 

Ambasadorki Republike Srbije, kako su saopštili, izražen je najoštriji protest zbog navedenog incidenta.

Nota, koju je ambasadorka odbila da primi, naknadno je proslijeđena Ambasadi Republike Srbije u Zagrebu. 

Hrvatska strana je istakla da se "osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, očito ohrabren izostankom sankcija za ranije incidente paljenja hrvatske zastave, kao i izostankom reakcije najodgovornijih zvaničnika Republike Srbije na njegove prijetnje ponavljanja ratnih zločina, zajedno sa poslanikom svoje stranke Filipom Stojanovićem, usudio da gazi hrvatsku zastavu i da uputi uvredljive poruke hrvatskoj delegaciji".

Kako se navodi u saopštenju, Hrvatska traži i očekuje od vlasti u Srbiji da pokažu nultu toleranciju prema ovakvim neprihvatljivim incidentima i da hitno preduzmu odgovarajuće mjere.  

Republika Hrvatska ostaje predana jačanju dobrosusjedske saradnje na načelima međusobnog poštovanja i u skladu s evropskim vrijednostima, zaključuje se u saopštenju hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova.

Podsjetimo, predsjednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković trebalo je da bude u dvodnevnoj posjeti Srbiji, a danas se, u okviru nje, sastao sa predsjednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković najoštrije je osudila "brutalni pokušaj" lidera radikala da ugrozi dostojanstvo Skupštine Srbije i delegacije Sabora Hrvatske.

Jandroković je danas poslije sastanka u Skupštini Srbije trebalo da prisustvuje otvaranju kancelarije Hrvatske privredne komore u Beogradu, a sutra da se sastane s predsjednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, i na kraju da u Subotici da razgovara s predstavnicima hrvatske zajednice, prenosi N1.

(Amila Alijagić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.