14.6.2018. 9:57
0
Protesti u Makedoniji: Građani Makedonije ne žele da im se zemlja zove "Republika Sjeverna Makedonija"
Veća grupa građana protestovala je ispred makedonskog Sobranja protiv promjene ustavnog imena Makedonija, tražeći da ne bude potpisan dogovor o nazivu države.

Demonstranti su sinoć, uz upotrebu pirotehnike i patriotske pjesme, uzvikivali "Zaev ostavka!", "Ne damo ime!", "Vješanje za izdajnike!". 

Dio njih uputio je kritike novinarskim ekipama, a bacali su i flaše prema policiji, javili su lokalni mediji. Sobranje su obezbjeđivale pojačane policijske ekipe. 

Makedonski MUP saopštio je da je kao organiztor protesta prijavljena grupa građana. 

Lider Demokratske unije za integraciju Ali Ahmeti sinoć je za prištinsku televiziju T7 izjavio da će dogovor Skoplja i Atine biti potpisan u subotu, 16. juna, između premijera Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, a u prisustvu najviših predstavnika EU. 

On nije naveo gdje će dogovor biti potpisan. 

Ahmeti je rekao da je proces pregovaranja Skoplja i Atine imao nekoliko opcija o imenu, ali da je Republika Severna Makedonija konačna, dodajući da je tu opciju prihvatio i albanski faktor u Makedoniji. 

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov izjavio je juče da je dogovor o nazivu države koji su postigli premijer Makedonije Zoran Zaev i predsjednik Vlade Grčke Aleksis Cipras štetan i da ga neće potpisati. 

Prema najavama na društvenim mrežama, novi protesti biće održani večeras. 

(Srna / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.