15.6.2018. 21:45
0
Skoplje i Atina potpisuju sporazum 17. juna
Grčka i Makedonija potpisaće u nedjelju, 17. juna, sporazum o promjeni imena u Sjeverna Republika Makedonija, prenosi Rojters, pozivajući se na izvore bliske tom procesu.

Sporazum će biti potpisan u jezerskom regionu Prespe, na granici Grčke, Makedonije i Albanije.
Potpisivanje sporazuma dogovorili su prije tri dana premijeri Grčke i Makedonije Aleksis Cipras i Zoran Zaev, a tada je bilo najavljeno da će sporazum biti potpisan 16. juna.

Sporazum je izazvao žestoko protivljenje u obje zemlje-makedonski predsjednik je obećao da će blokirati sporazum, a opozicija u Grčkoj pokrenula je raspravu u parlamentu o izglasavanju nepovjerenja Ciprasu.

Sporazum, koji bi na osnovu nacrta trebalo da potpišu ministri vanjskih poslova dvije zemlje, mora biti ratifikovan u  parlamentima Grčke i Makedonije, a mora proći i referendum u Makedoniji, prenosi CDM.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.