10.9.2018. 16:00
0
Kocijančič o govoru Vučića: Presude međunarodnih sudova u slučaju Milošević su jasne
Portparokal za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Maja Kocijančič izjavila je danas da "ne treba ostaviti nikakav prostor za dvosmislenost ili pohvalu za politiku i djelovanje bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića.

„Presude domaćih i međunarodnih sudova su u ovom slučaju više nego jasni“, izjavila je Kocijančič komentarišući govor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na Kosovu, koji je za Milkoševića rekao da je bio veliki lider Srba.

"Pomirenje, normalizacija i dobrosusjedski odnosi biće mogući samo kada se politika prošlosti prevaziđe i napusti", zaključila je ona.

"Prije skoro 30 godina, nedaleko odavde, stotine hiljada ljudi, a Slobodan Milošević je tada bio dovoljno velik da ih u tom broju okupi, na Gazimestanu, dočekalo je kraj njegova govora, čuvenog ili nečuvenog, ovisi o tome ko ga i kako tumači, sjećate li se kako? Pjevali su. I to zborno, sve te stotine hiljada, pjevali su vjerom i uvjerenjem, pjevali su zaneseni i poneseni, onu poznatu 'Tko to kaže, tko to kaže, Srbija je mala''', rekao je Vučić u Kosovskoj Mitrovici.

U toj se pjesmi spominju tri rata, rekao je Vučić, dodavši: "A onda smo ih imali još."

„Srbi su ginuli za Knin, za Sarajevo, za Prištinu. U Kninu se danas vijori šahovnica koje tamo nikad nije bilo, u Sarajevu je broj Srba 50 puta manji od onog koji je bio, a u Prištini živi svega nekoliko Srba", rekao je Vučić.

Govor Vučića osudile su bošnjačke političke partije u BiH, stranke građanske orijentacije kao i brojni nezavisni intelektualci.

(Patria / Lejla Trle)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.