22.9.2018. 16:30
0
Dačić na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda
Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić boravit će od danas do petka, 28. septembra, u Njujorku kao član delegacije Srbije koja će učestvovati na generalnoj debati 73. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

Dačić će učestvovati na brojnim skupovima na visokom nivou koji se održavaju u UN-u, na kojima će predstaviti stavove Srbije u vezi s ključnim pitanjima od međunarodnog značaja, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

Planirano je i njegovo učešće i istupanje na događajima koji će okupiti brojne svjetske lidere, poput samita o miru u čast godišnjice rođenja Nelsona Mendele i sastanka posvećenog finansiranju Agende za održivi razvoj koje organizira generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Dačić će učestvovati i na sastanku o temi svjetskog problema droga kojim će predsjedavati američki predsjednik Donald Trump, kao i na ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja u organizaciji Venecuele.

On će učestvovati i u nizu pratećih događaja na marginama generalne debate UN-a, od kojih su najznačajniji ministarski sastanak Centralno-evropske inicijative, sastanak ministara vanjskih poslova država zapadnog Balkana s evropskim komesarom za proširenje Johannesom Hahnom i neformalni ministarski sastanak Američko-jadranske povelje.

Učešće na generalnoj debati i pratećim skupovima u UN-u bit će prilika i za brojne bilateralne susrete šefa srpske diplomatije s visokim zvaničnicima država članica UN-a, koji će biti iskorišteni za unapređenje sveukupnih bilateralnih odnosa i promociju ključnih vanjskopolitičkih interesa Srbije, posebno u kontekstu pitanja Kosova.


(SRNA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.