22.9.2018. 19:00
0
DW: Svi protiv Thacija
Predsjednik Kosova Hashim Thaci nema kod kuće skoro nikakvu podršku za razmjenu teritorija sa Srbijom, prenose mediji na njemačkom. Protiv Thacijeve ideje su svi bitniji političari, nevladin sektor i mediji.

"On je prilično usamljen. Nakon što je kosovski predsjednik Hashim Thaci u jednom otvorenom pismu osnažio ideju o razmjeni teritorija sa Srbijom, po ko zna koji put su se tome usprotivili političari vlasti i opozicije", piše bečki list Standard. „Lider stranke Samoopredjeljenje Aljbin Kurti najavio je demonstracije u Prištini za 29. septembar, a premijer Ramuch Haradinaj je ponovio da se sa promjenama mogu ponoviti tragedije prošlosti."

Ideja, dodaje list, ne nailazi na podršku ni u Demokratskoj partiji Kosova (PDK) čiji je Tači predsjednik. „I predsjednik parlamenta i potpredsjednik PDK Kadri Veselji je sasvim protiv. Jedan od rijetkih koji podržavaju plan je nekadašnji šef diplomatije Petrit Seljimi. Iz Srbije se o tome praktično ništa ne može čuti."

Njemački javni radio Deutschlandfunk emitovao je dvadesetominutnu reportažu Norberta Mapes-Nidika, novinara koji se ubraja u najbolje poznavaoce Balkana na njemačkom govornom području. On je razgovarao i sa Kadrijem Veseljijem koji je rekao: „Neće biti podijele i istovremeno neće biti Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlaštenjima."

Radio prenosi riječi Fljorine Duli iz Inicijative za stabilnost Kosova koja potcrtava da Thaci nema nikakvu podršku za svoje prijedloge, ni u narodu ni u parlamentu. „Svi znamo kako je Thaci postao predsjednik. Tu su korišteni svi načini zastrašivanja i to ne samo kosovskih političara već i stranih diplomata, sve kako bi Thaci bio na vlasti."

Thaci nema podršku ni najvažnijeg lista u zemlji, dnevnika Koha Ditore. Agron Bajrami, glavni urednik tih novina, kaže: „Iskreno: ako se dogovorimo da Albanci sa juga Srbije pristupe Kosovu, a da Srbi sa sjevera Kosova budu u Srbiji – kako onda objasniti Albancima u Makedoniji da oni nemaju to pravo? Ili Bošnjacima u Sandžaku?"

U reportaži se dalje navodi da su posebno Austrijanci poput evropskog komesara Johanesa Hana i predsjednika Alksandera van der Belena, ohrabrivali ideju o razmjeni teritorija, baš kao i visoka predstavnica EU Federika Mogerini. „EU to izričito dozvoljava! To protivrječi svakoj balkanskoj politici EU i Zapada u posljednjih 25 godina! To je okretanje u antievropskom smjeru", dodao je Bajrami za Deutschlandfunk, prenosi N1.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.