20.10.2018. 14:20
0
Popović: Prekinuti pregovore ako Kosovo ne odustane od formiranja vojske
Srbija treba da zahtijeva od zapadnih sponzora Kosova da natjeraju svoje štićenike da hitno stave van snage takvu odluku, kazao je on

Predsjednik Srpske narodne partije i ministar u Vladi Srbije Nenad Popović poručio je da Beograd treba prekinuti pregovore s Prištinom ako Kosovo ne odustane od procesa formiranja vojske.

Popović je ocijenio da je odluka o formiranju vojske "posljednji ekser u sanduk" briselskih sporazuma koji se vode pod okriljem EU, saopćeno je iz SNP-a.

- Nakon posljednjih odluka kosovske skupštine o formiranju vojske, Srbija treba da zahtijeva od zapadnih sponzora Kosova da natjeraju svoje štićenike da hitno stave van snage takvu odluku, jer će u suprotnom prekinuti sve pregovore sa separatistima - naveo je Popović.

On je naglasio da Srbija treba preispitati daljnje provođenje dogovora koji su doneseni u okviru briselskih sporazuma, jer je "sada jasno da su ti dogovori ništavni pred silom terorista iz Prištine i njihovih zapadnih zaštitnika".

- Srbija, kao odgovorna država, mora jasno staviti do znanja svima da neće dopustiti daljnja poniženja i da će poduzeti sve mjere da zaštiti svoje državne i nacionalne interese - poručio je Popović.

On je dodao da Srbija u ovom trenutku mora još snažnije i čvršće da sarađuje sa svojim saveznikom Rusijom po pitanju Kosova da bi se u narednom periodu spriječilo ukidanje UNMIK-a i formiranje vojske Kosova, kao i da bi se osiguralo poštovanje Rezolucije 1244 i sačuvala sigurnost Srba u južnoj srpskoj pokrajini, prenosi Avaz.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.