19.11.2018. 12:34
0
Theodor Meron u službenoj posjeti zemljama regiona
Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS), sudija Theodor Meron, dolazi u zvaničnu posjetu u Srbiju, BiH i Hrvatsku od 19. do 22. novembra, potvrđeno je iz MRMKS-a.

Meron će posjetu početi 19. i 20. novembra u Srbiji, gdje će se sastati s premijerkom Srbije Anom Brnabić, ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem i ministricom pravde Nelom Kuburović.

Nakon Srbije Meron će 20. i 21. novembra boraviti u BiH, gdje će se sastati s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inzkom i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Meron će se u Sarajevu sastati još s gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom i održati predavanje u sarajevskom Informativnom centru Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Balkansku turneju Meron će završiti u Hrvatskoj, gdje će se 21. i 22. novembra sastati s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, ministricom vanjskih i evropskih poslova Marijom Pejčinović Burić i ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem.

Meron će svoj mandat završiti 18. januara 2019. godine, pa je odlučio doći u oproštajnu posjetu zemljama regiona.

Predsjednik MRMKS Theodor Meron prethodno je obavljao funkciju predsjednika MKSJ u četiri mandata i funkciju predsjednika Mehanizma u dva ranija mandata.

Merona će na mjestu predsjednika zamijeniti sudija Carmel Agius, koji će preuzeti funkciju predsjednika Mehanizma 19. januara 2019.

MRMKS osnovan je Rezolucijom 1966 (2010) Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da bi dovršio preostale poslove Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju nakon okončanja njihovih mandata. MRMKS ima dva ogranka, jedan u Aruši, Tanzanija, i jedan u Hagu, Holandija.




(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.