22.12.2018. 14:10
0
Ćorović: Alternativa protestima je čekati da nas Vučić sve pobije
U Srbiji je nestao pojam građanskog samoorganizovanja i javnog okupljanja kao načina da se iskaže nezadovoljstvo i da se reaguje protiv neke društvene nepravde. Ja ne pristajem da me, po svaku cijenu, svrstaju u pristalicu opozicije, jer se borim protiv sve trulijeg, agresivnijeg i bolesnijeg režima Aleksandra Vučića. Ja sam građanka koja ima svijest o tome da političari, iz vlasti ili opozicije nisu moji vlasnici i da oni treba nama, građanima da podnose račune, a ne mi njima svoje živote, kazala je u intervjuu za list Danas Aida Ćorović, aktivistkinja nevladine organizacije Urban in i nekadašnja članica Pokreta slobodnih građana.

U Beogradu su prethodna dva vikenda održani protesti protiv ugrožavanja slobode građana i javnog mišljenja. Neki zamjeraju što se među učesnicima protesta nalaze i ljudi, koji zastupaju krajnje desne nacionalističke stavove. Ćorović je istakla kako joj to smeta, ali da nema drugog izbora osim borbe.

“Naravno da mi smeta nacionalistički predznak koji ima jedan veliki dio opozicionog bloka, prije svega, koncentrisanog unutar SzS, ali mi još više smeta, najblaže rečeno, ono što ova bezumna i kriminalna vlast radi. Moram priznati da svakodnevno vodim svoj „unutrašnji dijalog“ u vezi ovog pitanja, vagam da li je svrsishodno i učinkovito ignorisati ovakvu opoziciju sa hiljadu mana ili zapušiti nos i podržati svaku opciju koja koliko-toliko može da artikuliše sve snažniji bunt protiv Vučićeve tiranske vlasti. Voljela bih kada bi Srbija imala dovoljno jaku građanski orijentisanu opoziciju i građansku svijest o tome gdje su nas nacionalizmi uvezani s kriminalom doveli. Međutim, mi takvu mogućnost izbora nemamo i čini se da ćemo opet vagati između dva zla i računati da u nekoj bliskoj budućnosti otpočnemo sa stvaranjem ozbiljnijeg građanskog okupljanja i angažovanja”, ističe ona.

Predsjednički kandidat na prošlim izborima u Srbiji Saša Janković je dao ostavku na čelu drugog opozicionog bloka. Između ostalog je tu odluku obrazložio i rečenicom, “hoću da budem kristalno jasan: smatram da zamjena jedne greške drugom, makar i manjom, ne donosi prave promjene. To je rađeno proteklih 30 godina i rezultate toga danas živimo“. Aida Ćorović, koja je bila dio Jankovićevog tima u kampanji za predsjednika Srbije, ističe kako se neko za promjene ipak mora boriti.

“Meni ovih dana stalno u ušima odzvanja ona antologijska rečenica kralja Ibija – dajte mi drugi narod… pa, ćete vidjeti kakav vladar mogu da budem. Takođe, ja bih uzvratila drugim pitanjem – a, šta je alternativa, šta je rješenje!? Da čekamo da nas Vučić sve pobije? Da sjedimo i čekamo da se nekako, nevjerovatnim spletom okolnosti pojava „neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i riješava stvar“? Da nas posjete vanzemaljci i riješe problem umjesto nas? Žao mi je, ali je činjenica da živimo u kanalizaciji i da smo do guše u fekalijama i svako kontepliranje da su i ostali loši i da opet biramo manje zlo je, nekako, defetističko. Ali, zašto da mi, građani, ne iskoristimo proteste i sve jasniji i vidljiviji bunt i damo svoje viđenje problema, da ih usmjerimo ka opoziciji i da od njih zahtijevamo jedan drugačiji pogled na situaciju!? Snažno organizovani, sa jasnim ciljevima i spremni da ne odustajemo od svojih zahtjeva, mi možda i uspijemo da ostvarimo neke od naših osnovnih zahtjeva. Ovdje prije svega mislim na zahtjeve koji vrijednosno mijenjaju društvo i čine civilizacijski otklon od devedesetih”, smatra Ćorović.

Ona na kraju ističe kako je i bojkot izbora rješenje, kako bi se napokon vidjelo kako bi i međunarodna zajednica napokon vidjela u kakvom stanju se nalazi Srbija.

“Mislim da je to jedina ispravna odluka kada se radi o izborima. Opozicioni akteri su dužni da učine sve da raskrinkaju, obesmisle i javno demontiraju sprdnju koja je napravljana od izbornog procesa i da na svakom koraku, u svakom gradu i opštini govore o tome. Potpuni bojkot je jedina ozbiljna alatka, da ne kažem čak i jedina djelotvorna alatka koja bi svima u Srbiji, ali i blasfemičnoj međunarodnoj zajednici pokazala i ogolila, bar donekle, zloupotrebu izbornog procesa od strane sve bezočnije i agresivnije Vučićeve kamarile. I sasvim sam saglasna da bi posljedice bile katastrofalne ako bi bilo ko iz opozicije odustao od te namjere i sa/učestvovao u besmislenom i vulgarnom cirkusu u šta je SNS pretvorio same izbore, ali i sve ono prije i poslije toga. 

Takođe mislim da bi i građani morali da počnu sa primjenom i demonstracijom potpune građanske neposlušnosti, sa blokiranjem institucija i iskazivanjem odsustva straha. Sasvim sam svjesna da Vučićevo glavno oružje postaje sila, da neće prezati od upotrebe i zloupotrebe svake vrste prisile, terora i zastrašivanja, ali ako disperziramo svoje nepristajanje na to, ako nas iz dana u dan bude sve više i njihov fokus će slabiti, a snaga sile postati disperzirana i rasuta. Negdje moramo povući liniju jer smo došli do tačke kada se radi o golom opstanku, pa je na nama da izaberemo – mi ili oni”, zaključila je Aida Ćorović


(Patria / Lejla Trle)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.