15.3.2019. 17:04
0
Za 16 optuženih 211 godina zatvora zbog nasilja u Sobranju
Skopski sud presudio je da 16 optuženih za nasilje u Sobranju koje se dogodilo 27. aprila 2017. godine dobije ukupno 211 godina zatvora, prenosi a1on.mk.

Bivši direktor Biroa za javnu bezbjednost Mitko Čavkov osuđen je na 18 godine zatvora, načelnici Mitko Pešov, Duško Lazarov i Goran Gjoševski, kao i dio pripadnika obezbjeđenja bivšeg predsjednika Sobranja Trajka Veljanovskog osuđeni su na po 15 godine zatvora.

Operski pjevač Igor Durlovski je oslobođen optužbe, dok je Munir Pepić, pripadnik makedonske Agencije za obavještavanje, osuđen na 15 godina zatvora.

Sutkinja Dobrila Kacarska tokom izricanje presude rekla je da nasilje u Sobranju iz 27. aprila nije smjelo da se dogodi, prenosi Tanjug.

"Nije smio da se dogodi krvavi četvrtak. Slike kako jedni biju druge će ostati upamćene", rekla je Kacarska.

Ona je rekla i da je ponašanje policijskih službenika, koji nisu spriječili nasilje, velika sramota.

"Nažalost policija nije postupila u skladu sa svojim ovlaštenjima. Slike sa krvavim glavama će ostati zapamćene, a datum ispisan crnim slovima u makedonskoj istoriji", rekla je sutkinja.

U ovom slučaju tužilaštvo je teretilo optužene za terorističko ugrožavanje ustavnog poretka i bezbjednosti. Minimalna kazna za ovo djelo je deset godina zatvora.

Nakon usvajanja Zakona o amnestiji u Sobranju, 15 lica je bilo oslobođeno u ovom slučaju, među kojima i poslanici koji su tog "krvavog četvrtka" otvorili vrata Sobranja Sašo Vasilevski i Krsto Mukovski.

Prvo ročište u ovom slučaju započelo je 22. augusta prošle godine, dok je sutkinja Dobrila Kacarska zakazivala intenzivna ročišta koja su trajala više od 12 sati. U ovom slučaju ispitano je bilo 40 svjedoka i prezentovan veliki broj materijalnih dokaza.


(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.