25.3.2019. 15:54
1
Vlada Kosova smijenila zamjenicu ministra pravde nakon što je na Facebooku napisala da je NATO bombardovanje predstavljalo namjerno planiran genocid
Vlada Kosova smijenila je zamjenicu ministra pravde Vesnu Mikić, inače članicu Srpske liste, nakon što je na Facebooku napisala da je NATO agresija na SR Jugoslaviju predstavljala “namjerno planiran genocid” koji je, kako je navela, uslijedio poslije “decenije borbe protiv albanskih terorista”.

“Na današnji dan, prije tačno 20 godina nad jednom suverenom zemljom koja se deceniju unazad borila protiv albanskog terorizma u okviru svojih granica, izvršen je namjerno planiran genocid od strane NATO alijanse”, napisala je juče dosadašnja zamjenica ministra pravde povodom 20. godišnjice početka NATO bombardovanja SRJ.

Po navodima portala, na tu objavu reagovala je poslanica Demokratske partije Kosova Ganimete Musliu koja je zatražila od kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da Vesnu Mikić razriješi dužnosti, što je Vlada Kosova prihvatila na današnjoj sjednici.

“U Vladi i institucijama Kosova, nema mjesta za individualnost, bez obzira na etničku pripadnost, kao ni za nipodaštavanje zajedničkih evroatlantskih vrijednosti, posebno imajući u vidu da je država Kosovo stvorena upravo na tim vrijednostima. Izjava zamjenice ministra pravde Vesne Mikić, po kojoj je NATO bombardovanje bilo genocid nad državom i srpskim narodom je neprihvatljiva i predstavlja govor mržnje, koji je sankcionisan Ustavom i zakonom. Stoga sam danas razriješio dužnosti zamjenicu ministra Mikić”, napisao je Haradinaj na Facebooku.

Vesna Mikić je druga funkcionerka Srpske liste koja je ove godine razriješena dužnosti u Vladi Kosova poslije ministra poljoprivede Nenada Rikala koji je smijenjen u februaru, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.