24.4.2019. 21:05
0
Velika potraga za Šarićevim prijateljem sa crvene potjernice: Sakrili kokain vrijedan pet miliona eura
Crnogorska policija traga za Vladimirom Račićem (39), bliskim saradnikom narkobosa iz Pljevalja Darka Šarića, zbog sumnje da je umiješan u pokušaj krijumčarenja više od 50 kilograma kokaina koji je prije nekoliko dana nađen na školskom brodu "Jadran" usidrenom u Tivtu, prenosi Blic.
Za Račićem je odavno i Srbija raspisala crvenu potjernicu, a Specijalni sud u Beogradu ga je, u postupku protiv Šarićeve narkogrupe, 10. decembra prošle godine nepravosnažno osudio na deset i po godina zatvora zbog krijumčarenja 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu tokom 2008. i 2009. godine. 

- Posljednje informacije o Račićevom utočištu bile su iz Brazila, i to prije četiri mjeseca, gdje je osumnjičen da je vođa narkogrupe koja je krijumčarila kokaina iz Brazila u Evropu, prvenstveno do engleskih i francuskih luka. Sasvim je moguće da je i kokain koji je zaplijenjen na brodu "Jadran" prokrijumčaren iz te zemlje - kaže sagovornik "Blica" upoznat sa istragom.

Pored Račića, hapšenje u Crnoj Gori izbjegao je i Dejan Rovčanin, dok su privedeni Tivćanin Radomir Osmajić i pripadnici Vojske Crne Gore Miloš Kulić i Duško Radenović, koji je, kako pišu podgoričke "Vijesti", radio kao osiguranje u jednom lokalu čiji je neformalni vlasnik upravo Darko Šarić.

Crnogorska policija, tužilaštvo i vojska su saopćili da su petorica osumnjičenih dio kriminalne grupe koja je vojnim jedrenjakom namjeravala da prošvercuje kokain vrijedan pet miliona eura i oružje u Tursku i da u povratku iz te države prokrijumčari heroin u Crnu Goru.

Istražitelji, međutim, nisu precizirali da li je uhapšen i šef kriminalne grupe, ali su naveli da se radi na identifikaciji drugih pripadnika tog narkokartela i njihovom privođenju.

Kokain je 19. aprila pronađen na školskom brodu "Jadran", koji je tog jutra trebalo da isplovi ka Grčkoj sa studentima Pomorskog fakulteta iz Kotora. Na to putovanje krenuo je sa nekoliko dana kašnjenja.

Vladimir Račić, koga crnogorski istražitelji povezuju sa drogom zaplijenjenom na školskom brodu "Jadran", u Specijalnim sudom u Beogradu osuđen je u odsustvu jer je u bjekstvu. U istom postupku osuđen je i njegov brat Marko.

Naime, samo nekoliko dana nakon što mu je, po drugi put, nepravosnažno izrečena kazna u Beogradu, njegovo ime se pominjalo u brazilskim medijima, i to kao organizatora velike međunarodne grupe krijumčara narkotika iz ove južnoameričke države u Evropu. 

Mediji u Brazilu su pisali da se sumnja da iza narkoklana koji je kokainom snabdijevao evropsko tržište stoje dvojica Srba, te da je jedan od njih Vladimir Račić, koji je u zemlju ušao krajem 2017, i to sa lažnim, izbjegličkim papirima. Upravo zbog njegovih lažnog statusa i dokumenata i tajna operacija brazilske policije nazvana je "Izbjeglica", a započela je u aprilu prošle godine, kada je izdat nalog za hapšenje 13 osoba. 

Osam mjeseci kasnije uhapšena su petorica muškaraca i dve žene iz različitih dijelova Brazila - Sao Paula, Itažaija i Gvaruljosa. Za Račićem i još jednim vođom ovog narkokartela tragalo se. Račić, koji je osuđivan i u Srbiji i za kojim je raspisana međunarodna potjernica, u Brazil je ušao u decembru 2017. sa falsificiranim dokumentima za izbjeglice, a policija je kasnije utvrdila da je ta dozvola lažna.

Tokom policijske istrage otkrivena je isporuka čistog kokaina spremnog za transport u Liverpul. Naime, prošlog oktobra policija je zaplijenila 450 kilograma kokaina koji je trebalo da stigne u Englesku.

U optužnici protiv Šarićeve narkogrupe, navedeno je da je Vladimir Račić za svoj angažmana kao naknadu dobio minimim 100.000 eura. Sa ostalim članovima grupe u Argentini je nabavljao kokain i organizirao transport do evropskih luka.
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.