12.7.2019. 8:33
0
Srbija pod velikim pritiskom zbog negiranja genocida u Srebrenici
U mezarju Memorijalnog centra Potočari danas su sahranjene 33 srebreničke žrtve, stradale tokom jula 1995. godine u napadu srpskih snaga na zaštićenu zonu UN-a u Srebrenici.

Najmlađa žrtva sahranjena ove godine je Osman Cvrk, koji je ubijen kad je imao 16 godina. Najstarija žrtva je Šaha Cvrk, koja je imala 81 godinu. 

Na mezariju Memorijalnog centra Potočari do danas je sahranjeno 6.610 srebreničkih bošnjačkih žrtava. Još se traga za posmrtnim ostacima više od hiljadu nestalih, dok njih oko 800 porodice ne žele sahraniti jer su pronađene i identifikovane tek po jedna ili nekoliko kostiju od žrtve. 

U samo nekoliko dana jula 1995. godine srpske snage su ubile više od 8.000 Bošnjaka, a među žrtvama su bili muškarci, žene i djeca.

Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji zločin u Srebrenici proglasio je genocidom, zbog čega su kažnjeni vojni i politički lideri bosanskih Srba. Ipak, do danas vlasti u tom bh. entitetu, kao i vlasti u susjednoj Srbiji negiraju presude UN-ovog suda, dok je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik genodic u Srebrenici nazvao bošnjačkim mitom.

Negiranje srebreničkog genocida danas izaziva sve veći pritisak međunarodne zajednice ne samo na lidere Srba u BiH, već i na samu Srbiju.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko na obilježavanju 24. godišnjice genocida u Srebrenici poručio je kako će se zalagati za usvajanje zakona o zabrani negiranja genocida u BiH. 

Visoka predstavnica i potpredsjednica Federica Mogherini i komesar Johannes Hahn povodom komemoracije u Srebrenici na 24. godišnjicu izdali su zajedničko saopćenje u kojem su poručili da nema mjesta zapaljivoj retorici, poricanju, revizionizmu ili veličanju ratnih zločinaca. 

Brojne ličnosti iz svijeta stale su na stranu žrtava Srebrenice, dok svjetske sile poput SAD-a, Velike Britanije, Kanade, Australije i drugih obilježavaju godišnjicu tog genocida u njihovim parlamentima.

Američki državni sekretar Mike Pompeo je povodom 24. godišnjice genocida u Srebrenici izjavio da SAD stoje uz narod u BiH u sjećanju na poginule i potvrđuje svoju predanost izgradnji mira i prosperiteta u cijeloj regiji. 

„Ovo bolno poglavlje u historiji Evrope nikada ne smije biti negirano niti zaboravljeno", izjavio je Pompeo.

Evropska budućnost Srbije također se našla pod upitnikom zbog negiranja genocida u Srebrenici. Evropski Parlament usvojio je nedavno Rezoluciju kojom se od Srbije traži da prije nego što postane članica EU treba prestati negirati genocid u Srebrenici.

Brojene nevladine organizacije u Srbiji obilježili su u četvrtak godišnjicu genocida u Srebrenici. Inicijativa mladih za ljudska prava u parku kod Predsjedništva Srbije u Beogradu održala je komemorativni skup za žrtve genocida, na kojem su prisustvovali ambasadori SAD Kajl Skot, Norveške Arne Sannes Bjornstad, Njemačke Tomas Šib, Italije Karlo Lo Kašo, kao i predstavnici više organizacija i javne ličnosti.

Predstavnici Inicijative mladih raširili su u četvrtak u parku transparent sa natpisom "Premladi da se sjećamo, odlučni da nikada ne zaboravimo".

Čedomir Jovanović, lider LDP-a, jedan od rijetkih srbijanskih političara koji 11. jula bude u Potočarima i javno govori da je u Srebrenici počinjen genocid izjavio je da Srebrenica sve više muči Srbiju i Srbe, a sve više Bošnjaci uz podršku svijeta pronalaze svoj mir. 

„Srbija mora da otvori oči, mora da bude hrabra, mora da prizna i preuzme svoj dio odgovornosti za genocid u Srebrenici jer je takva Srbija potrebna Srbima, Bošnjacima, Hrvatima u Srbiji, Bosni i čitavom regionu. Ona 24 godine gleda svijet jednim okom a zapravo je slijepa", istakao je Jovanović.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.