13.9.2019. 16:04
0
Mugabe će biti pokopan u nacionalnom svetištu u glavnom gradu Zimbabvea
Prvi premijer nezavisnog Zimbabvea Robert Mugabe bit će pokopan u nedjelju u nacionalnom svetištu u glavnom gradu Harareu, rekao je glasnogovornik obitelji Mugabe u petak, što je u suprotnosti s komentarima dan ranije, prema kojima se obitelj protivi vladinom planu pokopa.

Mugabe, koji je kao diktator vladao Zimbabveom 37 godina do studenog 2017. godine, kada ga je svrgnula vojska, umro je u singapurškoj bolnici prije tjedan dana u 95. godini.

Mugabe će biti pokopan među nacionalnim herojima

Borba oko mjesta njegova pokopa predstavljala je veliki problem za predsjednika Emmersona Mnangagwu, nekadašnjeg Mugabeova zamjenika koji se udružio s vojskom kako bi ga svrgnuo s vlasti. Prijetila je opasnost da će na vidjelo izaći duboke podjele u vladajućoj stranci ZANU-PF.

"Mogu potvrditi da će biti pokopan među nacionalnim herojima u nedjelju", rekao je glasnogovornik obitelji Leo Mugabe, dodajući da će nakon službene ceremonije uslijediti privatno obiteljsko okupljanje kod spomenika herojima oslobodilačkog rata protiv manjinske bjelačke vlasti.

Porodica i neki suradnici su željeli da se Mugabe pokopa u rodnom selu

Mugabeovo je tijelo stiglo u Zimbabve iz Singapura u srijedu.

Neki Mugabeovi srodnici izrazili su neslaganje s načinom na koji su, bivši "drugovi" poput Mnangagwe svrgnuli Mugabea, te su se založili za pokop bivšeg predsjednika u rodnom selu.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa i kenijski Uhuru Kenyatta bit će prisutni na sprovodu, prenosi Index.hr.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.