14.9.2019. 8:22
0
Siromašni u Bugarskoj prodavali bubrege
Bugarske vlasti otkrile kriminalnu mrežu i podigle optužnice protiv četiri člana te mreže zbog regrutovanja siromašnih osoba koje su za novac davale svoje bubrege.
Bubrege su davali za pacijente kojima je potrebna transplantacija, saopštilo je tužilaštvo.

Tri muškarca i jedna žena optuženi su za regrutovanje donora organa koji su potom stupali u kontakt sa pacijentima kojima je potrebno presađivanje bubrega, izjavio je tužilac Dimitar Petrov.

Transplantacije su se radile u jednoj bolnici u Turskoj zahvaljujući falsfikovanim dokumentima prema kojima su donor i pacijent u srodstvu.

Tužilac je rekao da je najmanje pet pacijenata na taj način dobilo bubreg za transplantaciju od februara 2019. godine. Na spisku čekanja su bila još dva pacijenta i tri potencijalna donora.

Pacijenti su plaćali između 50.000 i 100.000 evra za transplantaciju.

Donori, pretežno nezaposleni, siromašni i u dugovima, dobijali su od 5.000 do 7.000 evra poslije hirurške intervencije.

Ukupno 22 transplantacije bubrega urađene su ove godine u Bugarskoj, dok je na spisku čekanja za presđjivanje upisano 1.028 pacijenata, saopštilo je bugarsko Ministarstvo zdravlja.

(Alen Avdić)  
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.