22.11.2019. 17:16
0
Kurti: Thaci bi trebao da podnese ostavku ili će biti razriješen
Lider pokreta Samoopredjeljenje i kandidat za premijera Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi predsjednik Kosova Hašim Tači trebalo da podnese ostavku ili će kako je naveo, biti razriješen dužnosti, prenio je portal Kosovo online pozivajući se na prištinsku Gazeta Express.

"Predsjednik Tači mora da podnese ostavku ili će biti smijenjen. Mora to shvatiti i sam da podnese ostavku", rekao je Kurti.

Po navodima prištinskih medija, jedna od tema razgovora koje Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova vode o formiranju nove vlade, jeste i funkcija predsjednika Kosova.

U intervjuu za Top kanal, Kurti je rekao i da pad želje za nacionalnim ujedinjenjem dolazi zbog ideje o razmjeni teritorija.

Ocjenjuje da "narod nije spreman da da Mitrovicu zarad nacionalnog ujedinjenja", prenosi KoSSev.

Kurti je poručio da na Kosovu ima mnogo političara koji razgovaraju o razmjeni teritorija "odustajući od Sjevera".

Međutim, sa druge strane, smatra da Albanci "nisu spremni da daju Mitrovicu zarad nacionalnog ujedinjenja".

"Pad želje za ujedinjenjem dolazi zbog ideje o razmjeni teritorija. Ljudi ne žele da daju Mitrovicu zarad nacionalnog ujedinjenja. Na Kosovu ima mnogo političara koji razgovaraju o razmjeni, odustajući tako od sjevera. U Srbiji ne postoji političar koji govori o poklanjanju teritorije", rekao je Kurti.

On je, međutim, naglasio: "Ne odustajemo, nismo promijenili koncept, način i strategiju, da, napravili smo političke račune".

Govoreći o inicijativi o "mini Schengenu", prema kojoj je lider pokreta Samoopredjeljenje, među mnogobrojnim prištinskim zvaničnicima iskazao oštro protivljenje, međutim, poručio je da je spreman da razgovara o ideji čiji su inicijatori srbijanski predsjednik, albanski i makedonski premijer, ali pod jednim uslovom: "Ako 'mini Schengen' sadrži reciprocitet između Kosova i Srbije, tada razgovaramo", poručio je Kurti, prenosi FoNet.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.