28.11.2019. 9:54
0
Pomoć Albaniji iz Srbije, Crne Gore, Kosova, Turske, Italije, Francuske, Grčke
Nakon snažnog potresa u kojem je poginulo najmanje 30 osoba, Albanija pokušava pronaći preživjele iz ruševina zgrada, ali te napore ometaju nova podrhtavanja tla.

Nakon potresa magnitude 6,4, najsnažnijeg koji je zadesio Balkan posljednjih desetljeća, Tirana je proglasila vanredno stanje u dva potresom najpogođenija grada: Draču na Jadranskom moru i Thumaneu sjeverno od Tirane.

Nakon što su spasili 45 osoba, spasioci vode borbu s vremenom i pokušavaju pronaći preživjele pod ruševinama od kuda dopiru očajnički krikovi. Albanska vojska organizirala je privremeni smještaj za žrtve potresa na nogometnim stadionima na najteže pogođenim područjima, ali mnogi su morali provesti noć na otvorenom.

Najmanje 30 osoba poginulo u razornom potresu, koji je u utorak ujutro pogodio Albaniju, saopćile su albanske vlasti.

Akcije traženje i spašavanja traju i dalje na području Thumana u Draču. Spasioci iz Albanije, Turske, Kosova i drugih zemalja nastavljaju potragu za osobama za koje se sumnja da se nalaze ispod ruševina.

Prema podacima Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite, 658 osoba dobilo je medicinsku njegu u bolnicama a na liječenju je zadržano 65, od kojih je osam u kritičnom stanju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema zvaničnim podacima Ministarstva odbrane, u kampu postavljenom u Thumaniju i u blizini oštećenih zgrada, u 67 šatora smješteno je 700 stanovnika.

U Albaniji je u srijedu proglašen Dan žalosti, a zastave na svim institucijama spuštene su na pola koplja. Lokalne i međunarodne spasilačke ekipe i dalje pretražuju srušene zgrade u potrazi za preživjelima.

Potres u Albaniji srušio je najmanje tri stambene zgrade dok su građani spavali, a spasilačke ekipe su na terenu i rade na spašavanju osoba, za koje se vjeruje da se nalaze ispod ruševina.

U Draču i nekim selima postavljeno je više od 180 šatora u kojima je smješteno oko 1.450 osoba.

Albanski premijer Edi Rama saopćio je ranije da su pomoć Albaniji uputile Turska, Italija, Francuska, Grčka, Srbija i Crna Gora.

Vlada Kosova održala je i vanrednu sjednicu i izdvojila pola miliona eura za pomoć Albaniji. Vlasti Sjeverne Makedonije su najavile da će poslati 100.000 eura pomoći.


(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.