27.12.2019. 8:26
0
Haos u Skupštini Crne Gore zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti: Bačena petarda, letjele flaše, privedeni zastupnici...
U Skupštini Crne Gore dogodio se incident nakon odbijanja amandmana Demokratskog fronta na predloženi Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Svi poslanici DF-a su privedeni. Sjednica je nakon pauze nastavljena, a glasovima vladajuće većine i SDP-a zakon je usvojen sa 45 glasova poslanika DPS-a, SD-a, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative i Force, kao i poslanika SDP-a.

Vandalsko ponašanje

Incident je prethodno izbio kada je stolu predsedavajućeg Skupštine prišlo nekoliko poslanika DF-a, pokušavajući da sa njega skinu dijelove tehnike, nakon čega je intervenisalo obezbjeđenje Skupštine. Prema izjavama pojedinih poslanika, bačena je "dimna petarda" ili suzavac. U plenarnu salu ušlo je kasnije i nekoliko osoba sa gas maskama na licu, prenijele su Vijesti.

Drugi poslanici su svjedočili da je bačena i jedna flaša i da su iščupani mikrofoni.

Svi poslanici DF-a su privedeni. U dvije marice sprovedeni su u podgorički Centar bezbjednosti, navode Vijesti. Taj list javlja i da su uhapšene 22 osobe - 18 poslanika DF-a i još četiri osobe.

Prema nezvaničnim informacijama portala Vijesti.me, flašom u glavu je pogođen poslanik SDP-a Ranko Krivokapić (SDP), dok je Milun Zogović gađao predsjednika parlamenta Ivana Brajovića. Petardu ili najvjerovatnije suzavac u salu je bacio šef kluba DF-a Milutin Đukanović.

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević kazao je novinarima u Skupštini da naprava, koju su aktivirali poslanici DF-a, nije izazavala nikakav efekat, prenosi Mina.


Priveden i svećenik

- Zatim su krenuli ka predsjedavajućem stolu, napravila se galama. Prilično vandalsko ponašanje. Mislim da će se steći uslovi da nastavimo kako smo planirali, rekao je Nikolić.

Njegov kolega Milorad Vuletić kazao je da je "jedna poslanica DF-a udarila flašom u glavu poslanika Ranka Krivokapića".

Više saobraćajnica u Crnoj Gori bilo je blokirano u znak protesta zbog najavljenog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Više osoba, među kojima je i jedan svećenik privedeno je nakon što su odbile naređenje policije da uklone automobile sa bulevara na izlazu iz Podgorice, u naselju Zlatica.




(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.