27.12.2019. 14:31
0
Viši sud u Beogradu odbio molbu BIH za izručenje nekadašnjeg pripadnika Armije RBiH Osmana Osmanovića
Viši sud u Beogradu odbio je izručenje Bosni i Hercegovini nekadašnjeg pripadnika Armije RBIH Osmana Osmanovića, koji je krajem novembra uhapšen u Srbiji zbog postupka koji se u Beogradu protiv njega vodi zbog sumnje da je izvršio ratni zločin.

Portparol suda Tatjana Tešić precizirala je da je krivično vanpretresno vijeće suda donijelo rješenje kojim je utvrdilo da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje okrivljenog.

Na ovo rješenje Osamanović i njegov branilac imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Protiv Osmanovića, koji se nalazi u pritvoru u Beogradu, istragu vodi Tužilaštvo za ratne zločine Srbije zbog sumnje da je tokom ljeta 1992. godine u logoru "Rasadnik" u Gornjem Rahiću, u opštini Brčko, kao pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), kasnije Armije RBiH, zajedno sa više pripadnika svoje jedinice nanosio telesne povrede, mučio, zlostavljao i zastrašivao civile i zarobljene pripadnike Vojske Republike Srpske.

Njemu se na teret stavlja krvično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, u sticaju sa krivičnim djelom ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, prenose Nezavisne.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.