28.12.2019. 10:45
2
Srbi na protestu u Beogradu pokušali zapaliti crnogorsku zastavu
Nekoliko stotina ljudi protestovalo je u petak navečer ispred Ambasade Crne Gore u centru Beograda zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

Video snimak gdje demonstranti pokušavaju da zapale crnogorsku zastavu objavljen je na Tviteru i privukao j e pažnju korisnika društvenih mreža, javlja CdM.

"Skup podrške srpskom narodu" zbog usvajanja Zakona kojem se protivi Srpska pravoslavna crkva (SPC) i hapšenja poslanika opozicionog Demokratskog fronta nakon incidenta u Skupštini Crne Gore organizovao je Studentski klub Pravnog fakulteta u Beogradu. Demonstranti su bili ispunili dio glavne ulice u Beogradu, Knez Mihajlove, gdje se nalazi Ambasada. Nosili su zastave Srbije i uzvikuju parole “Crna Gora i Srbija, to je jedna familija” i “Nema podjele”. Takođe, uzvikivali su i poruke protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, te palili baklje. 

Organizator protesta Nemanja Vučković, student Pravnog fakulteta, rekao je da okupljeni imaju tri zahtjeva. Jedan od njih je da se ambasadori Crne Gore, koji koriste diplomatska predstavništva Srbije u svijetu, izbace iz tih institucija. Ova studentska organizacija traži i da Srbija inicira sjednicu Vijeća sigurnosti UN i Vijeća Evrope o položaju srpskog naroda. Zahtjev je i da se ambasador Crne Gore u Beogradu proglasi personom non grata, a da se odnosi Srbije i Crne Gore svedu na konzularni nivo. 

Organizator protesta Vučković je rekao i da vlasti Crne Gore “planiraju da otimaju hramove SPC”, kao i da im “neće oprostiti što su priznali Kosovo i ušli u NATO”. Na jednom od većih transparenata piše “Stići će vas pravda preko noći, kletva Sv. Vasilija glave će vam doći” koji potpisuje “Južna tribina”. Na transparentima piše i “Zemaljska su kratka carstva, a nebeska traju dovijeka”. Okupljeni nose i slike Petra Petrovića Njegoša, crnogorskog vladike i pjesnika. Među prisutnima je primijećen i lider Dveri Boško Obradović koji je danas (27. decembar) već održao protest ispred ambasade i ispisao grafit na zidu Ambasade. Okupljeni na tom protestu nosili su transparente na kojima je pisalo “Milo Vučiću”, “Zašto ćutiš Srbijo”, “Vučić-Milo braća blizanci”, a Boško Obradović je na zidu Ambasade ispisao grafit “Milo, lopove! Ne damo ti svetinje!”

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.