7.1.2020. 19:22
6
Plenković lobirao kod Macrona za izmjene Izbornog zakona BiH po Čovićevom modelu
Nakon današnjeg sastanka s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, premijer Andrej Plenković obratio se novinarima, a na pitanje je li s Macronom govorio o ustavnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, Plenković je odgovorio potvrdno.

"Razgovarali smo i o formiranju Vijeća ministara u Bosni i Hercegovini 14 mjeseci nakon izbora. Naša je pozicija poznata, želimo pomoći Bosni i Hercegovini, njenom evropskom putu, kao i drugih država jugoistoka Europe. Isto tako, želimo da sva tri konstitutivna naroda budu u cijelosti ravnopravna, što zacijelo zahtijeva adekvatnu reformu izbornog zakonodavstva. To je pozicija Hrvatske već duže vremena i smatramo da ovakvu situaciju kakva je danas, treba popraviti, to je naš jedinstven stav", poručio je Plenković, navodi se na zvaničnoj stranici Vlade Hrvatske.

Očito je da Plenković kao premijer i lider HDZ-a Hrvatske i dalje drži kontinuitet miješanja u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine i lobiranja za izmjene Izbornog zakona po modelu Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH. Iako je Evropska unija davno rekla da taj model nije prihvatljiv, a u određenim slučajevima potvrdio Evropski sud za ljudska prava, hrvatsko rukovodstvo ne prestaje s lobiranjem. 

Plenković je s Macronom razgovarao i o Višegodišnjem finansijskom oviru Unije, Brexitu, otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te odnosima na Bliskom istoku.

(Patria)

6
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.