4.2.2020. 9:00
2
Bolnica u Wuhanu napravljena za 8 dana: Ne želim umanjiti ničiji trud, ali to vam je malo bolje od šatora
Kinezi su za samo osam dana u Wuhanu izgradili mega-bolnicu u kojoj će liječiti pacijente zaražene smrtonosnim koronavirusom.

 Snimke izgradnje bolnice osvojile su svijet i gotovo da nema osobe koja je spojena na internet, a da nije vidjela kako je u par radnih dana na livadi niknula golema bolnica s hiljadu kreveta. No je li bolnica u Wuhanu zaista inženjersko čudo i je li takav pothvat moguć u Hrvatskoj?

Novinari Tportala pitali su to bivšu ministricu graditeljstva Anku Mrak Taritaš, koja osim što je autoritet za graditeljstvo ima i veliko iskustvo u borbi s prirodnim katastrofama nakon velikih poplava u Gunji, Rajevu selu i okolini 2014. godine.

- Kada pogledate malo bolje vidite da su u Wuhanu izgrađeni temelji i bazična infrastruktura na što su se jedan uz drugog slagali kontejneri. Cijela struktura je montažna, a za to na lageru morate imate kontejnere i jako puno radne snage. Ja ne želim umanjiti ničiji trud, ali to vam je malo bolje od šatora - rekla  je Mrak Taritaš.

U Kini je od koronavirusa umrlo 259 ljudi, a broj zaraženih ubrzano raste dok Hrvati u Wuhanu još čekaju evakuaciju

- Mi bi imali i snagu i energiju napraviti nešto takvo kada bi nam trebalo. Imamo veliko iskustvo s poplavama u Cvelferiji, i tada smo imali takve kontejnere. U Gunji su, dok se nije obnovila zdravstvena stanica, liječnici radili u klimatiziranim kontejnerima. To je mogao biti i mini-stacionar - rekla je bivša ministrica.

Zaključno je poručila kako Hrvatska ima znanje i iskustvo za sličan poduhvat, a iako nas je samo četiri miliona radna snaga bi se uvijek mogla pronaći, na projektu bi vrlo rado pomagali i vatrogasci ili vojska.

- To su jednostavni poslovi, vrlo malo betonaže, a puno slaganja kontejnera. Nakon poplava u Gunji uvijek smo gledali da imamo dovoljno kontejnera na lageru, veliko je pitanje koliko ih je sada dostupno - zaključila je sagovornica.

Bolnica Huoshenshan (ili planina boga vatre) opremljena je s 1.000 kreveta za pacijente u kojih je zaraza potvrđena i sagrađena je kako bi se ublažio pritisak na druge bolnice u gradu u kojem se virus širi. Bolnica je sagrađena po uzoru na bolnicu u Pekingu podignutu 2003. godine za pacijente pogođene SARS-om (teški akutni respiratorni sindrom).

Više od 7.500 radnika učestvovalo je u gradnji bolnice u Wuhanu na kojoj su radovi počeli 23. januara i završeni su za ovaj vikend.

Kina gradi i drugu bolnicu u Wuhanu u kojoj će se također liječiti pacijenti zaraženi koronavirusom. Ta će bolnica imati 1.600 kreveta i zvat će se Leishenshan (planina gromovnika) i trebala bi biti završena 5. februara.


(Admir Oručević)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.