28.2.2020. 20:26
0
Stotine prosvjednika u Ljubljani protiv buduće Janšine vlade
Nekoliko stotina ljudi, a prema organizatoru i tisuću ljudi, u petak u Ljubljani prosvjedovalo je protiv buduće slovenske vlade četiriju stranaka pod vodstvom Janeza Janše, pod parolom "Bez straha - protiv koalicije mržnje".

 "Naša je poruka da su nam ponašanje Slovenske demokratske stranke (SDS) i njezina predsjednika Janeza Janše potpuno neprihvatljivi", kazao je u izjavi za medije Filip Dobranič, jedan od organizatora prosvjeda koji je organiziran putem Facebooka.

 Dodao je da su nezadovoljni popustljivošću dviju stranaka koje su bile uključene u dosadašnju lijevo-liberalnu koaliciju Marjana Šareca, a sada su ušle u koaliciju s Janšom u vladu kojom će dominirati desnica.

 Nezadovoljstvo su demonstrirali prosvjednom šetnjom pred stranačkim stožerima tih stranaka: Stranke modernog centra (SMC) i Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) u užem središtu Ljubljane.

 Simpatije prema skupu izrazila je skupina intelektualaca koja je nedavno Janšu i njegovu stranku prozvala za širenje "govora mržnje" i ideološki radikalizam blizak mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, te antifašistička udruga slovenskih partizana-veterana.

 S druge strane, iz krugova političkih stranaka lijevog centra koje su se zauzimale za raspuštanje parlamenta i raspisivanje novih izbora, a to su Lista Marjana Šareca (LMŠ), Socijalni demokrati SD) i Ljevica (L) stižu poruke da novoj vladi pošto se formira treba dati stotinu dana mira te obećanje da će Janšinoj vladi predstavljati oštru, ali konstruktivnu oporbu.

 Slovenski parlament u utorak će glasovati o prijedlogu predsjednika države Boruta Pahora da se Janša postavi za mandatara nove vlade, u nastavku redovne sjednice koja počinje u  ponedjeljak i na kojoj će aktualni premijer Marjan Šarec, kako je to na početku zasjedanja uobičajeno, odgovarati na zastupnička pitanja.

 Da bi bio izabran za premijera buduće vlade koja bi onda bila na vlasti do redovnih izbora predviđenih za 2022. godinu Janša treba najmanje 46 ruku zastupnika na tajnom glasovanju.

 Četiri stranke koje su krajem ovog tjedna potpisale koalicijski sporazum (uz Janšin SDS, te SMC još i demokršćanska NOva Slovenija - NSI) imaju u sadašnjem parlamentu ukupno 48 zastupnika.

 Očekuje se da će za Janšu glasovati i neki nezavisni zastupnici, te da bi mogao dobiti 50 glasova i biti izabran za novog premijera.

 Predsjednik parlamenta Dejan Židan, inače predsjednik Socijalnih demokrata, najavio je da će nakon izbora nove vlade dati ostavku jer se uspostavila nova parlamentarna vladajuća većina, prenosi Hina. 

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.