22.3.2020. 11:21
0
Veliki broj intervencija vatrogasaca u Zagrebu, vojska i Bad Blue Boysi pomažu porodiljama i tek rođenim bebama
Serija snažnih zemljotresa jutros je pogodila glavni grad Hrvatske, Zagreb. Prvobitno je objavljeno da je stradao jedan 15-godišnji dječak, ali je kasnije objavljeno da su ga doktori uspjeli reanimirati.

Premijer Hrvatske, Andrej Plenković, rekao je danas tokom obraćanja naciji da je ovo najsnažniji potres koji je pogodio Hrvatsku u posljednjih 140 godina. 

Podsjećanja radi, prvi zemljotres koji je zabilježen jutros u 6:23 sati, sedam kilometara od Zagreba, bio je jačine 5,5 stepeni po Richteru. Poslije su hrvatsku prijestolnicu pogodila još dva zemljotresa. Sve se dogodilo u jeku borbe protiv koronavirusa, s kojim se trenutno bori cijela Planeta.

Zbog potresa koji je rano jutros probudio Zagrepčane, vatrogasci Grada Zagreba su zabilježili 35 intervencija u kojima je sudjelovao 161 vatrogasac. Radilo se o požarima objekata koji su uspješno ugašeni, a vatrogasci i dalje sudjeluju u tehničkim intervencijama koje uključju spašavanje osoba koje su ostale zarobljene u urušenim zgradama i liftovima, te na uklanjanju dimnjaka i ostalih predmeta koji ugrožavaju živote građana, piše Index.hr.

Vojska i Bad Blue Boysi, navijači Dinamo Zagreba, pomažu zbrinuti tek rođene bebe i porodilje u Petrovoj u Zagrebu. Inače, hrvatska vojska je izašla na ulice Zagreba.

"Strah od možda jačeg potresa ili dovoljno snažnog je pristuan u svima nama, ali oni se stvarno ne mogu predvidjeti da li će se dogoditi a kamoli jači od prvog. Može se dogoditi brzo, može za 20 dana. Struka to ne može predvidjeti. Činjenica je da kad se ovako veliki potres dogodi da su naknadi potresi uobičajeni, a mi seizmolozi smatramo da je bolje da se ta energija raspodjeli na više malih", rekli su danas hrvatski seizmolozi.

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.