23.3.2020. 11:41
0
Slovenija: Umrla i treća osoba zaražena koronavirusom, 414 zaraženih
U sveučilišnom kliničkom centru u Ljubljani (UKC) umro je i treći zaraženi s potvrđenom infekcijom koronavirusa, potvrdilo je u ponedjeljak slovensko ministarstvo zdravstva, a broj zaraženih u Sloveniji, prema zadnjim podacima, obuhvaća 414 osoba.

Kako se navodi, radi se o 67-godišnjem muškarcu koji je u najveću slovensku bolnicu doveden od kuće. Njegova smrt nije nastupila kao izravna posljedica zaraze koronavirusom, nego se, prema priopćenju, radilo o "kompleksnoj situaciji" jer je imao i više drugih "pridruženih" bolesti.

U Sloveniji su prije današnjeg smrtnog slučaja zaraženih zabilježana još dva. U oba slučaja se radilo o starijim osobama, muškarcu koji je imao i druge kronične bolesti, a stigao je iz doma umirovljenika u Metliki, jednom od žarišta epidemije koronavirusa, te 90- godišnja štićenica istog doma, koja je umrla u nedjelju.

Zaraza koronavirusom u Sloveniji je do jučer u 14 sati potvrđena kod 414 osoba. Njihov broj i dalje je u konstantnoj uzlaznoj dnevnoj putanji, a novi podaci bit će objavljeni danas nakon 14 sati.

Prema jučerašnjim podacima do sada je u zemlji hospitalizirano 55 osoba, od čega ih je deset na intenzivnoj terapiji.

Infektolozi i ministarstvo zdravstvo kažu da Slovenija još nije dosegla vrh epidemije, kad bi se krivulja porasta infekcija mogla stabilizirati, pa se na prijem novih bolesnika, pa i onih s teškim oblicima zaraze, očekuje i idućih dana, prenosi Hina.

Za to se pripremaju i bolnički kapaciteti, pa se za hospitalizaciju novooboljelih, uz tri bolnice koje su ih primale do sada (UKC LJubljana, UKC Maribor i bolnica Golnik kod Kranja), pripremila i jučer primila prvog pacijenta i regionalna bolnica u Celju.

Premijer Janez Janša jučer je posjetio općinu Metlika, na granici s Hrvatskom, koja je jedno od žarišta infekcije, koja se proširila na tamošnji dom umirovljenika i zaposlene u tom domu, a dva dana prije toga posjetio je i općinu Šmarje pri Jelšah, kod Celja, gdje je situacija s koronavirusom slična, jer je 50-ak zaraženih, a infekcija se proširila na štićenika i zaposlenika doma umirovljenika.

Danas zasjeda slovenska vlada, a očekuje se da će razmotriti mjere isplate dodataka službama angažiranim u krizi te donijeti restrikcije za plaće državnih dužnosnika, kao i neke socijalne i ekonomske mjere koje će vrijediti za trajanja krize oko koronavirusa.

Vlada je najavila da će ovaj tjedan precizirati odredbu po kojoj bi ljudima bilo zabranjeno napuštati mjesto stanovanja dok traje epidemija, kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze socijalnim kontaktima u sredinama koje infekcijom još nisu pogođene.

Zaraza koronavirusom do sada je potvrđena u preko 90 od ukupno 212 općina, koliko ih je u cijeloj Sloveniji.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.