25.5.2020. 13:10
2
Kolege prijavile dr. Branimira Nestorovića Ljekarskoj komori Srbije
Dopis koji se odnosi na javne nastupa profesora Branimira Nestorovića, podnijela je 10. aprila grupa ljekara i predavača na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Etički odbor Ljekarske komore Srbije u toku zakazat će sjednicu na kojoj će jedna od tema biti i dopis koji je ovom tijelu poslala grupa ljekara i predavača na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a koja se tiče javnih nastupa člana Kriznog štaba za suzbijanje bolesti COVID-19, profesora Branimira Nestorovića, prenosi “Fokus“.

Ovu informaciju za sedmičnjak “Danas” je potvrdio predsjednik Etičkog odbora LKS-a Goran Bogdanović.
 
„Etički odbor se nije sastajao od ukidanja vanrednog stanja. Naredne sedmice ćemo organizovati sastanak u prostorijama komore, i zakazati sjednicu odbora. Pored ovog dopisa, razmatraće se još tri dopisa koji su ranije poslati“, kazao je Bogdanović.

Dopis koji se odnosi na javne nastupa profesora Branimira Nestorovića, podnijela je 10. aprila grupa ljekara i predavača na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

U njemu se naglašava da profesor Nestorović svojim medijskim istupima narušava ugled i nanosi štetu ljekarskoj profesiji, kao i zdravstvu u cjelini.

U dopisu, u kojem je citiran niz spornih izjava, Nestoroviću se zamjera da „javnosti prezentuje proizvoljne konstrukcije koje ne sadrže medicinski ispravne činjenice“.

Poseban akcenat je stavljen na činjenicu da Nestorović ne istupa samo kao ljekar, već i kao član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, što, kako se navodi, njegov uticaj u javnosti čini još većim.

Oni su stoga, u cilju daljeg sprečavanja štetnih posljedica sličnih medijskih nastupa, predložili Komori da javno izrazi zabrinutost zbog medijskih istupa profesora Nestorovića i ukaže na to da član LKS-a koji povrijedi etički kodeks podliježe utvrđivanju disciplinske odgovornosti.

Dopis komori zajednički su poslali profesori Medicinskog fakulteta u Beogradu Đorđe Alempijević, Aleksandar N. Nešković, Slobodan Savić i Srđan Milovanović, kao i penzionisana direktorka Evropskog centra za životnu sredinu i zdravlje Svjetske zdravstvene organizacije Elizabet Paunović.

Njima je 21. aprila dopisom odgovorio direktor Ljekarske komore Srbije Milan Dinić obavještavajući ih da, zbog specifičnosti situacije, Etički odbor komore nije u mogućnosti da se sastane.

Direktor LKS-a je napomenuo da je njihov dopis proslijeđen Etičkom odboru i da će o istom biti raspravljeno kada se za to steknu uslovi.

Ipak, kako od ukidanja vanrednog stanja u Srbiji (6. maja) ovaj dopis nije bio razmatran, podnosioci su 13. maja predsjedniku Etičkog odbora poslali urgenciju.

Profesor Nestorović, koji je javnosti širom Balkana postao poznat kada je na početku epidemije izjavio da je “korona virus najsmješniji virus”, da “korona virus postoji samo na Facebooku”, još se nije oglasio na najave iz LKS.

Nakon toga, Nestorović je nastavio sa gostovanjima po TV stanicama, i svaki puta iznova nasmijavao javanost svojim tezama…


(Admir Oručević)

2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.