14.6.2020. 20:14
0
Vakcina protiv koronavirusa od jeseni i u Hrvatskoj, cijena 10 eura po dozi
Već od jeseni ove godine svi građani Europske unije bi mogli dobiti vakcinu. Bit će to, kako je rečeno, europsko cjepivo, premda će biti namijenjeno cijelome svijetu.

Jer su ugovor s proizvođačima o otkupu 400 miliona doza cjepiva, dakle za sve stanovnike Europske unije, pa prema tome i Hrvatske, potpisale Njemačka, Francuska, Italija i Nizozemska, te ga je kasnije preuzela i Europska komisije.

Informaciju o sklapanju ugovora je u Italiji dao ministar zdravstva Roberto Speranza. Italija učestvuje sa 185 miliona eura. Ugovor je potpisan s farmaceutskom kućom AstraZeneca, a riječ je o cjepivu koji su razvili talijanski i britanski naučnici, te koji se testira na ljudima u Velikoj Britaniji pod nadzorom Univerziteta u Oxfordu koje je i učestvovao u njegovu stvaranju u svojim laboratorijima.

Prve doze za eksperimente proizvela je italijanska kompanija Irbm iz Pomezie i gdje će se proizvoditi dio doza. Bivši predsjednik italijanske zdravstvene ustanove, a sadašnji naučnik u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji Walter Ricciardi kazao je kako će cijepljeno prvo dobiti medicinsko osoblje, pa onda starije osobe.

Možda će to vakcina zaustaviti eventualni drugi val širenja koronavirusa koji neki najavljuju za jesen i početak zime. Delegirani upravitelj farmaceutske kompanije AstraZeneca Pascal Soriot kaže kako će prvih 200 miliona cjepiva biti proizvedeno do konca ove godine, a daljnjih 2,1 milijardu doza prvih mjeseci 2021.

"Činimo sve da skratimo vrijeme proizvodnje. Riječ je i o velikom financijskom riziku, jer ako slučajno cjepivo ne bude učinkovito morat ćemo sve baciti, kaže Soriot, te objašnjava kako će 100 milion doza ići Velikoj Britaniji, 300 miliona doza SAD-u, 400 miliona doza Europskoj uniji i ostalih 700 miliona doza neprofitabilnim organizacijama CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) i GAVI (Global Alliance for Vaccines and Immunization) za siromašne zemlje. Indija je dobila licencu za proizvodnju jedne milijarde cjepiva", rekao je Soriot.

Soriot kaže kako će cjepivo biti svima prodano po cijeni proizvodnje, odnosno manje od 10 eura po dozi. Najveći dio proizvodnje u Europi bit će u laboratorijima u Nizozemskoj i Italiji. Vakcina će dobiti vlade, a one će odrediti kako će biti podijeljeno stanovništvu prenosi Večernji.

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.