21.6.2020. 18:00
0
Konceptualna umjetnost ili odsustvo odgovornosti : U Puli lizali kašiku
Performansom Siniše Labrovića, koji je najpoznatiji po uriniranju pred Saborom, u kojem je Labrović naizmjence s posjetiteljima izložbe lizao istu kašiku u vrijeme pandemije koronavirusa – otvorena je izložba u Puli.

Razmjena sline", u ljubavnom i/ili seksualnom činu, najintimniji je čin s najbližom osobom.

Kad se ta intima rezervirana za najbližu osobu pretvori u javni umjetnički čin - u kojem jednu norvešku drvenu kašiku, nakon idejnog tvorca performansa, obliže dobrovoljno još 15-ak volontera - u oba smjera, tamo i nazad, "svatko sa svakim", pred publikom od 150-ak ljudi i u danima prijetećeg drugog vala pandemije koronavirusa, množe se asocijacije, slojevi i tumačenja u petak održanog pulskog performansa "Zajednička žlica" našeg istaknuto performera i konceptualnog umjetnika Siniše Labrovića u Muzeju suvremene umjetnosti Istre, kojim je otvorena velika izložba "Kolekcija suvremene umjetnosti Marino Cettina", piše portal Buka.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske komentarisao je ovaj performans.

"Ako je to tako, to sigurno nije dobro. Stožer nas o tome nije izvijestio, pretpostavljam da su poduzeli mjere koje se poduzimaju u takvim situacijama", kazao je Božinović. Beroš je dodao da takva aktivnost nikako nije dobrodošla.


(Lejla Trle) 

 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.