1.7.2020. 10:26
0
EU povukla sedam miliona maski, dio bio namijenjen i Hrvatskoj
Čak sedam miliona maski koje ne zadovoljavaju sigurnosne standarde i ne štite adekvatno od koronavirusa identificirano je unutar Europske unije, objavljeno je na sjednici europskog Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, prenosi Hina u srijedu Jutarnji list.

Kako je za dnevnik rekao europarlamentarac Tomislav Sokol, koji je na sjednici i sudjelovao, do poplave krivotvorenih zaštitnih maski na europskom tržištu, koje najčešće dolaze iz Kine, došlo je zbog pucanja uobičajenih lanaca opskrbe i velike potražnje za zaštitnom medicinskom opremom posljednjih mjeseci zbog čega su se time počele baviti različite sumnjive kompanije.

"Zastrašujuće zvuči taj podatak. Bojim se i pomisliti koliko ih je još prošlo ispod radara tijekom velike navale za zaštitnom opremom koja je trajala u jeku borbe protiv korone", izjavio je Sokol.

Na pitanje kakve su to točno maske koje ne zadovoljavaju standarde, Sokol je odgovorio da je riječ o proizvodima za koje proizvođač tvrdi da imaju zaštitni potencijal protiv čestica, ali njihov kapacitet filtriranja nije certificiralo odgovarajuće europsko tijelo.

Vlasnika kompanije za proizvodnju medicinske opreme je pojasnio da prije uporabe treba potražiti CE oznaku na ambalaži koja znači da je maska napravljena prema svim traženim standardima.



(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.