8.7.2020. 8:19
0
Policija u Beogradu pendrecima udarala mladiće koji su sjedili na klupi
Nasilni protesti održani sinoć u Beogradu trajali su satima. Javnost je posebno uznemirena snimkom na kojem se vidi kako policajci udaraju mladiće koji su sjedili na klupi. To je samo jedan od videozapisa nasilnog ponašanja policije.

Snimak je objavljen na društvenim mrežama i izazvao je lavinu komentara kojima se osuđuje brutalno postupanje policije.

Na snimku se može vidjeti trenutak kada policajci prilaze trojici mladića koji su sjedili u jednom od beogradskih parkova. Zatim je uslijedilo premlaćivanje mladića. Više policajaca je pendrecima udaralo mladiće po glavi. Ove nemile scene su snimljene tokom direktnog televizijskog prijenosa.

Osim navedenog, objavljeno je još nekoliko snimaka koji svjedoče o policijskoj brutalnosti. Jedan od njih je i onaj na kojem se vidi kako policajci udaraju ljude dok leže na tlu.


Mnogi su ocijenili da je policija prenasilno djelovala. Neki od demonstranata i oni koji su svjedočili protestima tvrde da su pripadnici reda i sigurnosti nasumično udarali ljude, među kojima su i novinari. Beogradski centar za ljudska prava je podnio prijave zbog načina na koji je reagovala policija.


Protesti su počeli nedugo nakon što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio da će ponovo biti uveden policijski sat zbog, kako je rekao, pogoršanog epidemiološkog stanja. To je izazvalo veliko nezadovoljstvo demonstranata ispred Narodne skupštine Srbije. Protesti u Srbiji traju već mjesecima, a ponovo su se intenzivirali u danima nakon posljednjih izbora.


Sinoćnji protesti su obilježeni žestokim sukobima s policijom, paljenjem vozila i pokušajem da se uđe u Narodnu skupštinu. Premijerka ove zemlje Ana Brnabić je istakla da će "država zaštititi pravni poredak".

Među demonstrantima su studenti, desničarske grupe, lijevo orijentirani pokret Ne davimo Beograd i drugi.
  

 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.