8.7.2020. 8:26
0
Epilog protesta u Beogradu: Desetine policajaca i građana povrijeđeno, podnesene prijave, najavljeno novo okupljanje
Više policajaca i građana povrijeđeno je u nemirima koji su sinoć izbili ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu poslije najave predsjednika Aleksandra Vučića o mogućem uvođenju policijskog sata u Beogradu ovog vikenda.

U centru Beograda desili su se sukobi policije i demonstranata koji su se okupili ispred Skupštine Srbije nakon što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio ponovno uvođenje policijskog sata zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Protest je počeo s tek nekoliko stotina demonstranata, da bi se oko 23 sata skupile hiljade njih. Dio demonstranata ušao je u zgradu Skupštine, a potom se uslijedeili incidenti i sukobi s policijom.

U nastavku sukoba demonstranti su policiju zasipali jajima, kamenjem, plastičnim bocama i bakljama, zapaljene su desetine kontejnera, a prema prvim izvješćima ozlijeđenih ima na obje strane.

Nakon što je policija dobila pojačanje rastjerala je prosvjednike suzavcem ispred Skupštine, a na ulice je izvedena i policijska konjica i postrojba s psima.





Zapaljena su najmanje dva policijska automobila, intervenirali su vatrogasci, a policija je dva sata poslije ponoći potisnula prosvjednike sa platoa ispred Skupštine Srbije ka Bulevaru kralja Aleksandra i okolnim ulicama.

- Neće biti mira ako ne bude pravde - poručio je jedan od prosvjednika, predstavljajući se kao poljoprivrednik iz Stare Pazove. 

Demonstracije su počele nešto prije 21 sat kada se okupilo nekoliko stotina prosvjednika, da bi im se nakon poziva na društvenim mreža pridružilo joj nekoliko hiljada, a jedna skupina prosvjednika provalila je vrata i ušla zgradu državnog parlamenta.

Zastupnik Skupštine Srbije Đorđe Vukadinović ocijenio je da "ovakva, nepotrebna, brutalnost policije i toliko ispaljenog suzavca nije zabilježeneo od 5. septembra 2000. godine" kada je u demonstracijama srušen režim Slobodana Miloševića.




Policija je oko dva sata poslije ponoći dobila dodatno pojačanje potiskujući prosvjednike.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je jučer popodne mogućnost uvođenja policijskog sata u Beogradu predstojećeg vikenda, ali još nije izvesno da li će ta mjera zaista biti i usvojena i kako će novi karantin uopće izgledati.

Vučić je izjavio da bi policijski sat trebalo biti uveden u petak, verovatno od 18 sati, i da bi trajao do ponedeljka do 5 sati ujutro. Ipak, ostavio je mogućnost da do toga uopšte ne dođe, pod određenim uvjetima.

Na pitanje da li se policijski sat odnosi samo na Beograd, ili na celu Srbiju, Vučić je odgovorio da bi on lično voleo da važi za cijelu Srbiju, ali da će i o tome odlučiti Krizni štab. 

- Krizni štab će doneti konačnu odluku. Možda se dogodi da toga (policijskog časa) ne bude, ako brojevi (preminulih i novozaraženih od korona virusa) budu bolji u naredna dva dana, u šta ne verujem - rekao je Vučić.


Beograđane već od danas očekuju i brojni drugi izazovi u svakodnevnom životu, s obzirom na najavu Vučića da će biti zabranjeno svako javno okupljanje za više od pet ljudi bilo u otvorenom ili zatvorenom prostoru. 

Ostaje nejasno, između ostalog, šta se podrazumijeva pod “javnim okupljanjem”, kako će raditi restorani, teretane, bašte kafića, te da li će i kako funkcionirati gradski prijevoz ako bude karantina za vikend. I ko će i kako sve to kontrolirati.

O svemu tome bit će odlučeno na sastanku Kriznog štaba čiji ishod Beograd, ali i cela Srbija, željno iščekuju.

- Mi ćemo morati da budemo disciplinovaniji i pobedićemo. Predstoji nam teška jesen s koronom. Ruski ministar zdravlja je rekao da neće biti normalnog života do kraja februara, što je prilično optimistično - rekao je juče Vučić.

 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.