14.7.2020. 8:45
0
Zaraženi nakon boravka: Češki turisti iz Hrvatske umjesto suvenira ponijeli koronavirus
FOTO: Ilustracija
Na koronu je pozitivno devet čeških državljana koji su bili na odmoru u inozemstvu.

U prvih 11 dana jula Česi su u svoju zemlju uvezli koronavirus iz šest zemalja. 

Na koronu je pozitivno devet čeških državljana koji su bili na odmoru u inozemstvu, a od toga je troje zaraženo u Slovačkoj, dvoje u Švedskoj te po jedan u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Mađarskoj i Srbiji, prenosi Oslobođenje.

Ladislav Dušek, direktor Instituta za zdravstvene podatke i statistiku, kaže da se zasad radi o pojedinačnim slučajevima koji su beznačajni, no u budućnosti postoji opasnost od izbijanja žarišta zaraze nakon povratka turista iz inozemstva, piše češki portal iDNES.cz.

Za razliku od podataka koje je objavio Institut za zdravstvene podatke i statistiku, češki ministar zdravstva Adam Vojtěch izjavio je tokom vikenda da su dvije osobe donijele bolest iz Hrvatske.

Ministar je također istakao Bugarsku i Grčku kao rizične zemlje.

U Hrvatskoj i Bugarskoj broj zaraženih posljednjih se dana povećava, a Češka prati tamošnju situaciju i dalje ih smatra zemljama niskog rizika. Od zemalja članica EU, samo Švedska ostaje u kategoriji s visokim rizikom od zaraze. Nakon povratka iz Crne Gore i Srbije, Česi moraju od danas obaviti brzi test ili ući u dvosedmičnu izolaciju.


(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.